SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
tel.:  +420 221 403 111
fax.: +420 221 403 307
e-mail:
ssc@ssc.cas.cz

Videoprezentace

videovizitka-nahled.jpg

Připravované akce

Veda na vasi strane

Důležité odkazy

pozornost-banner.jpg

Inspirace a nové zkušenosti pro středoškolské učitele od AV ČR 9.–27. 8. 2010

I v letošním roce Akademie věd ČR pořádá praktické kurzy z chemie, biologie a fyziky pro středoškolské učitele, jejichž cílem je poskytnout zúčastněným pedagogům nové poznatky vědy, předvést názorné ukázky v příslušném oboru, a učinit tak výuku pro středoškolské studenty mnohem zajímavější, srozumitelnější, vzbudit v nich touhu po poznání a případně i po vědecko-výzkumné kariéře.

  Letošní programy mají mimořádně kvalitní náplň. Např. v nich najdete přednášku na téma "Nádory a kmenové buňky",  "Geneticky modifikovaní živočichové a rostliny - naděje nebo hrozba" nebo "Imunologická teorie, antigenní prezentace, autoimunita, alergie".


Praktické kurzy se již tradičně konají v Akademickém a univerzitním centru v Nových Hradech, které je pro podobnou aktivitu optimální díky unikátnímu spojení ubytovací a konferenční kapacity s dobře vybavenými laboratořemi.

Cíl kurzů zůstává nezměněn: seznámit účastníky s novinkami v oboru a naučit je novým laboratorním pokusům, které mohou využít při výuce, a tak ji učinit pro studenty mnohem zajímavější a názornější. Blok praktických kurzů (tj. tři týdny) je opět složen ze tří částí - kurzu chemie, biologie a fyziky.
Jako první se v období 9.-13. srpna uskuteční kurz chemie, následovat bude biologie  16.-20. srpna  a celou akci  zakončí v týdnu 23.-27. srpna kurz fyziky.

Na kurzy je registrováno 75 středoškolských pedagogů z celé České republiky. V programu jednotlivých kurzů účastníci naleznou praktická cvičení s nápady na zajímavé pokusy, které pak mohou demonstrovat i svým žákům v jednotlivých školách, rozmanité přednášky zajímavých osobností české vědy např. prof. Blanka Říhová, Prof. Julius Lukeš či Prof. Jaroslav Petr. Součástí kurzu fyziky je exkurze do Temelína, účastníky kurzu chemie čeká exkurze do výrobního závodu Dobré vody v nedalekém Byňově a pro účastníky biologie je připravena exkurze do okolí Nových Hradů.

Informace naleznete na webu www.otevrena-veda.cz v sekci pro učitele.

Tradice kurzů v Nových Hradech byla zahájena v rámci úspěšných projektů Otevřená věda a Otevřená věda regionům, které AV ČR realizovala v letech 2005-2008 za přispění financí z Evropské unie. V roce 2009 se Akademie věd ČR rozhodla udržet kontinuitu a v této úspěšné aktivitě pokračovat vlastními náklady, ročníky 2009 a 2010 jsou tedy plně hrazeny z rozpočtu Akademie věd ČR. Praktické kurzy pro středoškolské učitele v Nových Hradech organizuje Středisko společných činností AV ČR, v. v. i.

Níže přikládáme předběžné programy jednotlivých kurzů:
 • Program chemie 9.-13. 8. 2010
 • Program biologie 16.-20. 8. 2010
 • Program fyzika 23.-27. 8. 2010
 

Kontakt:
Mgr. Vladislava Pospíšilová
Středisko společných činností AV ČR, v. v. i.
e-mail: pospisilova@ssc.cas.cz
tel.: 221 146 388

5.8.2010

Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast