Kalendář akcí

Dnes < 2010 >  < září > 
Po Út St Čt So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Akademický bulletin

abicko

projekt BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

Více o projektu

 

 

Díl I. (1945-1948) a II. (1948-1958)


Hlavní redaktor: Pavel Janoušek
Redaktoři: Petr Čornej, Blahoslav Dokoupil, Pavel Janáček, Vladimír Křivánek, Jiřina Táborská; věcná a jazyková redakce: Alena Šporková.
Autoři: Přemysl Blažíček, Věra Brožová, Jan Černý, Petr Čornej, Radka Denemarková, Blahoslav Dokoupil, Eva Formánková, Blanka Hemelíková, Petr Hruška, Pavel Janáček, Pavel Janoušek, Michal Jareš, Vladimír Křivánek, Martin Machovec, Petr Mareš, Jaroslav Med, Dagmar Mocná, Vladimír Papoušek, Michal Přibáň, Richard Svoboda, Petr Šámal, Petr Šisler, Alena Štěrbová, Milena Šubrtová, Jiřina Táborská, Dušan Tomášek, Svatava Urbanová, Milena Vojtková, Aleš Zach.

První dva díly Dějin české literatury 1945-1989 jsou součástí rozsáhlého projektu mapujícího osudy české literatury v éře komunismu. První z nich je věnován vnitřně velmi rozporuplnému období let 1945-1948, kdy zřetelná tendence k poválečné obnově diferencovaného literárního života a mnohotvárné literární tvorby postupně ustupuje tlaku totalitního pojetí literatury jako služebníka komunistické politiky a jejího ideálu beztřídní společnosti. Druhý díl popisuje poúnorový nástup socialistického realismu, etapu budovatelské literatury a kultury, ale i první projevy rodícího se střetu mezi spisovateli a mocí tak, jak se začínají objevovat v druhé polovině padesátých let. Vykresluje také literární tvorbu exulantů a spisovatelů, kteří se v této době dostali do vnitřní emigrace a mimo oficiální komunikaci.
Dějiny vycházejí z tradičního členění literatury na poezii, prózu a drama; jsou psány formou literárněhistorického přehledu. Soustřeďují se na zachycení celé šíře dobové literární produkce (a to nejen umělecké beletrie pro dospělé, ale i literatury faktografické, populární a literatury pro děti a mládež), souběžně však kladou důraz i na uměleckou hodnotu jednotlivých děl a jejich schopnost oslovit dnešního čtenáře. Vzhledem k podmínkám, v nichž česká literatura druhé poloviny dvacátého století vznikala a byla recipována, věnují nemalou pozornost také problematice literárního života a jeho kulturním a politickým souvislostem. V porovnání s jinými literárními dějinami je pak neobvykle mnoho prostoru věnováno také sekundárnímu životu literatury v médiích, tedy ve filmu, rozhlase a televizi.
Po zveřejnění zbývajících dvou dílů a následném knižním vydání celku mají Dějiny české literatury 1945-1989 aspiraci stát se základní literárněhistorickou příručkou k danému období a východiskem pro jeho další, detailnější studium.

kniha.gif

 




KONTAKTNÍ OSOBA:

Mgr. Eva Formánková
e-mail: formankova@ucl.cas.cz
podrobněji: http://www.ucl.cas.cz/texty.html

 

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast