Academia

Video pro média

Get the Flash Player to see this player.

Věda na vaší straně

Další videa

OAT audiovizualni studio

Foto pro média

Videovizitka AV ČR

projekt BIOCEV

Get the Flash Player to see this player.

Více o projektu

Otevřená věda

otevrena.jpg

Dnes < 2010 >  < říjen >
Po Út St Čt So Ne

Vybrané zprávy

Václav Pačes: Naši vědci už odcházejí za hranice

V pořadu Interview ČT24 Václav Pačes uvedl: "Na vědu a výzkum se rozpočet nekrátí. Krátí se specificky Akademii na základě naprosto skandálních kritérií. Akademie věd je naopak připravena se v této době vzdát peněz. Jsme v ekonomické recesi, máme tady povodně. To jsou samozřejmě priority, kam musí peníze přijít. Nám nejde o to, abychom si navyšovali rozpočet nebo aby se nám peníze nebraly."

více zde

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu požaduje zachování institucionální podpory Akademie věd na úrovni roku 2009

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu doporučuje Poslanecké sněmovně ČR požádat vládu ČR o zachování institucionální podpory Akademie věd ČR ve výhledu rozpočtu na rok 2011 - 2012 na úrovni roku 2009.

Jiří Rákosník: Jak „umleli“ návrh rozpočtu na výzkum a vývoj

Opravdu se neděje nic dramatického? Stovky vědců, kteří v důsledku institucionálního podfinancování odejdou z pracovišť Akademie věd, nenajdou práci na vysokých školách. Uplatní se snad v průmyslu, který hlasitě žádá státní podporu místo aby investoval do výzkumu? Proč tedy podniky nevytvoří pracovní místa pro výzkumníky a nenabídnou jim lepší podmínky, aby k nim přešli a pracovali podle jejich požadavků?

více zde

Stanovisko Akademie věd ČR k přípravě rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace na rok 2011 s výhledem na léta 2012 a 2013

Vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace se na svém mimořádném zasedání 17. září 2010 zabývala návrhem výdajů státního rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace na léta 2011–2013, který vládě předložilo Ministerstvo financí. Předsednictvo Rady však oproti návrhu Ministerstva financí předložilo Radě svůj návrh, a to na plošnou redukci rozpočtu na vědu a výzkum.

Vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace se na svém mimořádném zasedání 17. září 2010 zabývala návrhem výdajů státního rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace na léta 2011–2013, který vládě předložilo Ministerstvo financí. Tento návrh vycházel jednak ze skutečnosti, že Akademii věd byly prostředky v její rozpočtové kapitole redukovány jako jediné složce v oblasti vědy a výzkumu o půl miliardy korun již v letošním roce a jednak z příslibu vlády premiéra Fischera dále v letech 2011–2013 tyto prostředky nesnižovat a takto stabilizovat situaci ve vědě a výzkumu v ČR.

Předsednictvo Rady oproti návrhu Ministerstva financí předložilo Radě návrh na plošnou redukci rozpočtu na vědu a výzkum, což by Akademii věd, vzhledem ke krácení jejího rozpočtu již v letošním roce, postihlo nepřiměřeně tvrdě a ve výsledku by vedlo k poklesu jejích financí na rok 2011 o více než 1,1 miliardy korun oproti roku 2009, tj. více než o pětinu. Připomínáme, že Akademii věd byl jako jediné instituci v ČR již na letošní rok snížen rozpočet o půl miliardy korun. Stalo se tak v důsledku aplikace vadné metodiky pro hodnocení a pro rozdělování veřejných prostředků na vědu a výzkum, v rozporu se skutečností, že Akademie věd dlouhodobě vykazuje nejvyšší produktivitu ve výzkumných výsledcích na vědeckého pracovníka. Od této metodiky se nakonec distancovala nejen vědecká obec, ale ve svém programovém prohlášení i vláda ČR.

Akademie věd považuje v této situaci za nutné upozornit na skutečnost, že současný stav byl vyvolán zejména pokusem předsednictva bývalé Rady selektivně navýšit prostředky pouze v některých rozpočtových kapitolách v oblasti vědy a výzkumu. Pro oblasti s takto navýšenými prostředky by následná plošná redukce samozřejmě znamenala pouze návrat k původnímu stavu. Ministerstvo financí tedy zcela oprávněně odmítlo takový postup akceptovat a ve svém návrhu korigovalo předchozí výrazné navýšení rozpočtových prostředků na výzkum a vývoj pro Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo kultury a navrhlo snížit dramatickou redukci v kapitole Akademie věd.

Ve snaze najít kompromisní řešení, co nejefektivnější pro vědecký výzkum v ČR jako celek, předložila Akademie věd na zasedání Rady vlastní vstřícný návrh. Podle tohoto návrhu by v letech 2011–2013 vysoké školy ani Grantová agentura ČR oproti návrhu předsednictva Rady o žádné prostředky na financování výzkumu nepřišly, institucionální výdaje na výzkumné záměry a rozvoj výzkumných organizací v kapitole MŠMT by z r. 2010 na r. 2011 vzrostly téměř o 300 milionů korun. Zároveň by se výdaje z účelových prostředků na problematický program TIP Ministerstva průmyslu a obchodu snížily každoročně jen o 200 milionů korun. O tomto návrhu však Rada odmítla diskutovat a přes protesty zástupců Akademie věd odhlasovala návrh předsednictva na plošnou redukci.

Vzhledem k tomuto výsledku jednání Rady a vzhledem k významu stabilizace rozpočtu Akademie věd pro celou oblast vědy a výzkumu, pro vědeckou obec, pro další rozvoj české vědy a také pro budoucí konkurenceschopnost ČR Akademie věd vyzývá představitele vlády ČR, aby se zasadili vahou své autority o schválení stabilizačního rozpočtu a jeho střednědobého výhledu pro Akademii věd podle návrhu Ministerstva financí.

V Praze dne 20. září 2010
předsednictvo Akademické rady AV ČR