Academia 

Video pro média

 

Get the Flash Player to see this player.

Věda na vaší straně

Další videa

OAT audiovizualni studio

Foto pro média

Videovizitka AV ČR

projekt BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

Více o projektu

Otevřená věda

otevrena.jpg

Kalendář akcí

Dnes < 2010 >  < říjen > 
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Vybrané zprávy

Václav Pačes: Naši vědci už odcházejí za hranice

V pořadu Interview ČT24 Václav Pačes uvedl: "Na vědu a výzkum se rozpočet nekrátí. Krátí se specificky Akademii na základě naprosto skandálních kritérií. Akademie věd je naopak připravena se v této době vzdát peněz. Jsme v ekonomické recesi, máme tady povodně. To jsou samozřejmě priority, kam musí peníze přijít. Nám nejde o to, abychom si navyšovali rozpočet nebo aby se nám peníze nebraly."

více zde

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu požaduje zachování institucionální podpory Akademie věd na úrovni roku 2009

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu doporučuje Poslanecké sněmovně ČR požádat vládu ČR o zachování institucionální podpory Akademie věd ČR ve výhledu rozpočtu na rok 2011 - 2012 na úrovni roku 2009.

více zde

Jiří Rákosník: Jak „umleli“ návrh rozpočtu na výzkum a vývoj

Opravdu se neděje nic dramatického? Stovky vědců, kteří v důsledku institucionálního podfinancování odejdou z pracovišť Akademie věd, nenajdou práci na vysokých školách. Uplatní se snad v průmyslu, který hlasitě žádá státní podporu místo aby investoval do výzkumu? Proč tedy podniky nevytvoří pracovní místa pro výzkumníky a nenabídnou jim lepší podmínky, aby k nim přešli a pracovali podle jejich požadavků?

více zde

Profesor Drahoš udělil dvě Akademické prémie

Prestižní ocenění Praemium Academiae neboli Akademickou prémii, kterou každoročně uděluje předseda Akademie věd ČR mimořádným vědeckým osobnostem působícím v rámci Akademie, letos získal profesor Petr Pyšek z Botanického ústavu a docent Pavel Jungwirth z Ústavu organické chemie a biochemie. Vedení Akademie k této příležitosti pořádá slavnostní setkání s oceněnými vědci.

Setkání se koná dne 8. září 2010 v budově Akademie věd v Praze na Národní třídě od 14:00 hodin.
 
Díky Akademické prémii se ocenění vědci a jejich spolupracovníci budou moci v následujících letech těšit z mimořádné finanční a morální podpory ze strany vedení Akademie. Prémie pro ně totiž představuje finanční prostředky na jejich výzkum až do výše 5 milionů Kč ročně, které jim budou poskytovány z celoakademických prostředků navíc, a to po dobu 6 let.
 
Profesor Pyšek a jeho spolupracovníci použijí získané finance zejména na rozsáhlý terénní výzkum rostlinných invazí. „Těší mě, že jsem první terénní biolog nebo řekněme biolog-ekolog, kterému byla Prémie udělena,“ říká pan profesor na stvrzení výjimečnosti svého projektu. „Invazní biologové většinou studují druhy, které invadují v jejich území, my na to zkusíme jít opačně – podíváme se, co dělají rostliny, které známe z naší přírody, jinde ve světě. V letošním roce jsme zahájili terénní výzkum v Severní Americe, zakládáme trvalé plochy v Coloradu, Montaně, Minnesotě a Ontariu, proběhl také pilotní výzkum na Novém Zélandu, výhledově přichází v úvahu Jižní Afrika. Tam všude máme velmi dobré a dlouhodobé kontakty, jsme součástí mezinárodních networků zabývajících se invazemi. A také jsou to všechno oblasti silně zatížené invazemi evropských druhů, mezi kterými je řada našich domácích rostlin – například běžné druhy našich pcháčů, chrp, pelyněk, třezalka, jitrocel nebo některé jestřábníky.“ Podle profesora Pyška se jedná o bezprecedentní výzkum, který by měl přispět k pochopení toho, proč jsou některé invazní druhy úspěšné a jiné nikoli. Výsledků bude možno využít například ke zpřesnění predikčních systémů, z nichž se v současnosti vychází při povolování importu rostlinných druhů.
 
Docent Jungwirth dostal Prémií podporu pro výzkum chování iontů ve slaných roztocích, kterému se věnuje už více než deset let. „Věřím, že se s pomocí Akademické prémie posuneme dál v našem chápání chování solí v lidském těle,“ vysvětluje přínos svého projektu. „V současnosti se snažíme porozumět tomu, jak na molekulové úrovni ionty různých solí ovlivňují procesy důležité pro náš život. Konkrétně se pokoušíme kvantifikovat interakce iontů s bílkovinami, DNA a buněčnými membránami.“ Jungwirth navazuje svým projektem na poznatky slavného pražského rodáka profesora Franze Hofmeistera, který v roce 1888 uspořádal soli do takzvané lyotropní (dnes Hofmeisterovy) řady podle jejich schopnosti vysolovat bílkoviny. Moderní experimenty a počítačové simulace podle Jungwirtha dnešní vědě umožňují jít dál ve sledování molekulových mechanizmů a objasnit, proč se různé soli chovají specifickým způsobem. Mezi chemiky se proto dnes hovoří o takzvané hofmeisterovské renesanci.
 
Akademická prémie byla zřízena v roce 2006 jako přísně výběrový nástroj finanční a morální podpory vědecké excelence v Akademii věd ČR. V následujících letech byla udělena těmto významným vědcům: v roce 2007 RNDr. Eduardu Feireislovi, DrSc., z Matematického ústavu, prof. MUDr. Jiřímu Forejtovi, DrSc., z Ústavu molekulární genetiky, prof. Ing. Pavlu Hobzovi, DrSc., z Ústavu organické chemie a biochemie a RNDr. Václavu Petříčkovi, CSc., z Fyzikálního ústavu, v roce 2008 prof. Tomáši Jungwirthovi, Ph.D., z Fyzikálního ústavu a prof. Ing. Karlu Ulbrichovi, DrSc., z Ústavu makromolekulární chemie, v roce 2009 prof. RNDr. Juliu Lukešovi, CSc., z Biologického centra AV ČR a v roce 2010 prof. RNDr. Petru Pyškovi, CSc., z Botanického ústavu a doc. Mgr. Pavlu Jungwirthovi, DSc., z Ústavu organické chemie a biochemie.
 

6.9.2010

Akademie věd ČR - Pro média

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast