Akademie věd ČR udělila mladým vědcům
Prémii Otto Wichterleho


Cela Animace VPZ
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

V reprezentativních prostorách Lannovy vily ocenil předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš 22 vynikajících mladých vědců Prémií Otto Wichterleho. Hlavním smyslem Prémie je podpořit mladé a talentované badatele, jejichž vědecká činnost je příslibem nejen pro českou vědeckou obec. Prestižní ocenění, jež nejvýznamnější česká výzkumná instituce uděluje již od roku 2002, hrdě nese jméno jednoho ze zakladatelů české makromolekulární chemie, vynálezce silonu a měkkých čoček a prvního polistopadového prezidenta ČSAV Otto Wichterleho (1913–1998). V letošním roce se o Prémii ucházelo celkem 31 prací. Jeden z oceněných vědců – mikrobiolog Marek Kovář – navíc získal tradiční Cenu časopisu 21. století, kterou se vydavatelství RF Hobby připojuje k podpoře české vědy.

-lsd-

7.10.2010 Forum 2000: Svět, ve kterém chceme žít

Již po čtrnácté hostí Praha prestižní Forum 2000, které se ve dnech 10.–12. října uskuteční tradičně pod záštitou Václava Havla. Tématem letošního setkání více jak sedmdesáti význačných světových osobností – politiků, vědců či náboženských představitelů – je Svět, ve kterém chceme žít.

  6.10.2010 Cenu VIZE 97 získal rakouský filosof Konrad Paul Liessmann

Letošní Cenu VIZE 97, kterou každoročně 5. října – v den narozenin Václava Havla – předává Nadace Dagmar a Václava Havlových, převzal profesor Vídeňské univerzity Konrad Paul Liessmann. Kritika současného vzdělávání a autora akademické filipiky Teorie nevzdělanosti. Omyly společnosti vědění hostily v březnu 2010 Akademie věd ČR a Univerzita Karlova.

  6.10.2010 Jáchym Topol převzal Cenu Jaroslava Seiferta

Spisovatel Jáchym Topol (1962) převzal Cenu Jaroslava Seiferta, kterou Nadace Charty 77 udílí od roku 1986 k podpoře české a slovenské literatury. Nadace ji vyhlašuje každoročně 22. září v předvečer narozenin Jaroslava Seiferta za vynikající beletristické dílo vydané nebo jinak zveřejněné v posledních třech letech v České republice nebo v zahraničí.

  5.10.2010 Profesor Fiedler čestným občanem Prahy 4

Významný představitel poválečné české školy numerické matematiky a nositel řady vysokých ocenění včetně vyznamenání Za zásluhy I. stupně prof. Miroslav Fiedler se dne 20. září 2010 na návrh ředitele Ústavu informatiky AV ČR prof. Jiřího Wiedermanna zařadil mezi čestné občany Městské části Prahy 4. Čestná občanství slouží jako projev úcty a uznání osobám, které se zvláště zasloužili o městskou část.

  4.10.2010 MŠMT podpořilo v rámci OP VaVpI pět projektů

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy podpořilo dalších pět projektů v rámci Operačního programu VaVpI; dva z nich podala pracoviště Akademie věd ČR – Regionální centrum speciální optiky a optoelektrických systémů „TOPTEC“ realizované Ústavem fyziky plazmatu AV ČR a Centrum excelence Telč, jež spadá pod Ústav teoretické a aplikované mechaniky. Rozhodnutí o udělení dotace realizátorům vybraných projektů předal ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš na tiskové konferenci konané ve Velkém zrcadlovém sále MŠMT 1. října 2010.

  4.10.2010 Tisková zpráva Akademie věd ČR ke Stanovisku RVVI k návrhu zákona o státním rozpočtu ČR

Na mimořádném zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) dne 17. 9. 2010 schválila Rada Stanovisko k materiálu Ministerstva financí Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2011, a to přes protesty zástupců Akademie věd, kteří zcela konkrétně doložili, že Stanovisko Rady obsahuje řadu nepravdivých výroků a zavádějících tvrzení.

  3.10.2010 Vítejte na Mazance

Předseda Akademie věd České republiky Jiří Drahoš a ředitel Střediska společných činností AV ČR, v. v. i., Jiří Malý slavnostně představili dne 30. září 2010 nově zrekonstruovaný hotel Mazanka. Šikovnou polohu v blízkosti metra Ládví a na dosah přilehlého akademického kampusu rády využijí ústavy pro ubytování svých vědeckých návštěv, jak při prohlídce interiéru zaznělo z úst mnohých ředitelů pracovišť.

  1.10.2010 Centrum pro teoretická studia slaví 20 let

Centrum pro teoretická studia, společné pracoviště Univerzity Karlovy v Praze a Akademie věd ČR, slaví v roce 2010 dvacetileté výročí své existence. K této příležitosti se bude konat řada přednášek českých i zahraničních hostů a jiných akcí. Oslavy CTS se uskuteční od 3.–5. listopadu 2010.

  1.10.2010 Zástupci Akademií věd zemí V4 jednali v Třešti

Reprezentativní prostory zámku v Třešti hostily ve dnech 23.–24. září setkání zemí Visegrádské čtyřky (V4), která je společnou vědeckou platformou, na níž se od roku 2000 pravidelně scházejí vrcholní představitelé národních akademií z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Společně s nimi letos rokovali také hosté z bulharské a rakouské akademie, Společnosti Maxe Plancka, Evropského sdružení výzkumných a technologických organizací (EARTO) a Asociace evropských akademií věd (ALLEA).

  23.9.2010 Desáté výročí badatelského centra PALS se připomíná v Praze

První zářijový den uplynulo 10 let od zahájení mezinárodních experimentů na první velké výzkumné laserové infrastruktuře v nových zemích Evropské unie – v badatelském centru PALS, společném pracovišti Ústavu fyziky plazmatu AV ČR a Fyzikálního ústavu AV ČR, jež je zařazeno do české „cestovní mapy" velkých výzkumných infrastruktur. PALS (Prague Asterix Laser System) a evropské konsorcium laserových laboratoří LASERLAB-EUROPE si tuto událost připomínají workshopem, který byl oficiálně zahájen 22. září 2010 v Praze a pracovní večeří ve Ctěnicích.

  23.9.2010 Rekonstrukce kostela sv. Václava dokončena

Návštěvou pražského arcibiskupa Dominika Duky OP a požehnáním nového zvonu byla 23. září 2010 dokončena rozsáhlá rekonstrukce kostela sv. Václava v Žabonosech, která probíhala v letech 2009 a 2010. Po celou dobu zde Archeologický ústav v Praze realizoval záchranný archeologický výzkum jak interiéru kostela, tak v jeho bezprostředním okolí.

  21.9.2010 Czech – Japan Joint Symposium for Animal Reproductions

V reprezentativních prostorách liblického zámku zorganizoval Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR, v. v. i., ve dnech 20. –21. září 2010 Czech – Japan Joint Symposium for Animal Reproductions názvem From gametes to stem cells. Setkání utužilo letitou spolupráci mezi českými a japonskými vědci v oboru reprodukce u hospodářských zvířat.

  21.9.2010 Věda na vaší straně

Oči vědce vidí neviditelné, mozek vědce chápe nepochopitelné, objevy, které přináší, jsou nedocenitelné“ – tak zní motto exteriérové výstavy Věda na vaší straně, jejímž posláním je uvést veřejnost do fascinujícího světa, o kterém běžný člověk často ani netuší, přestože je všude kolem nás. Pouť této výstavy po českých městech započala o slunném odpoledni 20. září 2010 na brněnském Malinovského náměstí před Mahenovým divadlem, kde ji do života uvedli předseda sdružení Jihomoravských pracovišť Akademie věd ČR prof. Jan Zima, předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš, náměstek primátora města Brna Martin Ander, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Stanislav Juránek, radní Jihomoravského kraje Jiří Altman i další přítomní hosté.

  21.9.2010 Odhalení pamětní desky biologa Bohumila Němce

U příležitosti 12. konference experimentální biologie rostlin, kterou ve dnech 14.–17. září 2010 uspořádala Česká společnost experimentální biologie rostlin, dostalo průčelí budovy PřF UK ve Viničné ulici 5 v Praze novou dominantu – pamětní desku a bustu významného českého biologa a zakladatele Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy prof. Bohumila Němce. Profesor Němec, jeden z uznávaných zakladatelů experimentální cytologie, stál v letech 1921–1922 v čele celé Univerzity Karlovy. Odhalením pamětní desky od akademického sochaře Jindřicha Zeithammla na „Viničné 5“ dotvořil prof. Němec trojici osobností (Albert Einstein, Vladimír Krajina), jež se studentům i laické veřejnosti připomínají na dalších dvou budovách ve zdejším areálu PřF UK.

  20.9.2010 Komentář předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše k problematice rozpočtu na vědu a výzkum

V době, kdy se neustále hovoří o efektivitě vědy a výzkumu, navrhuje vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace premiérovi, aby prosazoval stejný přístup ke všem výzkumným institucím a prosadil ve vládě „demokratickou“, tedy plošnou redukci rozpočtu na vědu. Určitě nejsme všichni stejně úspěšní, to platí v životě, stejně jako ve vědě. Nedávné mezinárodní hodnocení vědeckých institucí, tzv. „SCImago Institutions Ranking: 2009 World Report“, roztřídilo více než 2000 hodnocených institucí celého světa do pomyslného žebříčku kvality. V něm se do první stovky těsně vešla Akademie věd (99. místo), na začátku třetí stovky je Univerzita Karlova (203. místo) a pak dlouho nic – až na 758. místě je naše další univerzita, konkrétně Masarykova. Řada našich dalších výzkumných institucí se do žebříčku vůbec nevešla – to jim ale nebrání říkat, že správné je mít na všechny stejný metr, a když se musí ubrat, pak prý všem stejným procentem.

  20.9.2010 Stanovisko Akademie věd ČR k přípravě rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace na rok 2011 s výhledem na léta 2012 a 2013

Vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace se na svém mimořádném zasedání 17. září 2010 zabývala návrhem výdajů státního rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace na léta 2011–2013, který vládě předložilo Ministerstvo financí. Tento návrh vycházel jednak ze skutečnosti, že Akademii věd byly prostředky v její rozpočtové kapitole redukovány jako jediné složce v oblasti vědy a výzkumu o půl miliardy korun již v letošním roce a jednak z příslibu vlády premiéra Fischera dále v letech 2011–2013 tyto prostředky nesnižovat a takto stabilizovat situaci ve vědě a výzkumu v ČR.

  14.9.2010 Volný čas v komunistickém Československu

Jak lidé trávili čas v komunistickém Československu připomíná výstava Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, kterou můžete shlédnout v budově Akademie věd ČR na Národní třídě až do 7. října 2010.

  9.9.2010 Akreditační komise do dvou a půl roku prověří všechny vysoké školy

Do ledna 2013 má Akreditační komise za úkol vypracovat hodnocení doktorských studií na všech vysokých školách, uvedl na tiskové konferenci 9. září 2010 ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš. V závěru se rovněž vyjádřil k výsledkům jednání o rozpočtu na rok 2011, kdy se ministři zastavili u bodu rozdělení financí na vědu a výzkum.

  8.9.2010 Akademickou prémii letos získali botanik a chemik

Předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš udělil letos Akademickou prémii dvěma vynikajícím akademickým pracovníkům – prof. Petru Pyšekovi z Botanického ústavu AV ČR a doc. Pavlu Jungwirthovi z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Díky tomuto ocenění se vědci i jejich spolupracovníci budou moci v následujících šesti letech těšit mimořádné finanční podpoře v hodnotě pěti milionů Kč ročně.

  7.9.2010 Odhalení pamětní desky prof. Bohumila Němce

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy odhalí na průčelí budovy PřF UK (Viničná 5) pamětní desku prof. Bohumilu Němcovi, botanikovi a rektorovi Univerzity Karlovy. Autorem busty a pamětní desky je akademický sochař Jindřich Zeithamml.

 

archiv aktualit

4.6.2010

OHLASY

Reakce na článek V medicíně a inženýrství to musí fungovat
Dr. Karel Janák,
Norwegian Institute of Public Health

Jak hodnotí vědci diskuzi Věda – Politika – Věřejnost
Prof. Rudolf Zahradník, prof. Jana Musilová, prof. Milena Bartlová, prof. Stanislav Štech

Archiv ohlasů