Astronomický ústav AV ČR   Ondřejov

Fričova 298
251 65 Ondřejov

Tel. +420 323649201
Fax: +420 323620 110, 117
Email:

Akademie věd
České republiky

 

Novinky

Hubbleův dalekohled ve 3D - v kině IMAX
21.09.2010

Stokrát jste o tom četli a slyšeli, stovky fotografií jste si prohlédli na internetu a přesto nevíte, o čem přesně je řeč, protože představit si hlubiny vesmíru je nesnadné. Proč? Protože jste neviděli film HUBBLE 3D.

Stačí tato jediná lekce a pochopíte, jak se cítí astronaut při své práci, jak to vypadá ve vesmíru a co to opravdu znamená, když se řekne Hubbleův kosmický dalekohled.

Zažít na vlastní kůži práci astronautů při opravě HST, být tak blízko tomuto dalekohledu výrazně se vyvyšujícím v dějinách astronomie, že to ani blíže nejde, zažít burácení motorů startujícího raketoplánu, podívat se do trojrozměrného obrazu mlhoviny M 42 v Orionu a prolétnout touto mlhovinou a samozřejmě si poslechnout základní informace o objektech, které HST pozoroval i o dalekohledu samém - to vše na největším plátně v ČR - to je zážitek, který byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Od 16. září tento dokumentární film začalo promítat pražské kino IMAX - www.imaxpraha.cz.

Ti, kteří v loňském roce absolvovali besedu s astronautem Andrew Feustelem při jeho návštěvě České republiky, si jej bohatě užijí i v tomto snímku. Nebojte se, nedostali jsme od distributora filmu žádný dar, abychom chválili. Ale měli jsme možnost film vidět na předpremiéře a odcházeli jsme s pocitem, který předčil očekávání. Určitě nebudete zklamáni.

O návštěvě astronauta A. Feustela v České republice v létě 2009 jsme podrobně informovali na našich stránkách. Fotogalerie z návštěvy.

Zpět na přehled novinek