Astronomický ústav AV ČR   Ondřejov

Fričova 298
251 65 Ondřejov

Tel. +420 323649201
Fax: +420 323620 110, 117
Email:

Akademie věd
České republiky

 

Novinky

Kosmonautický kongres v Praze
29.09.2010

Mezinárodní astronautický kongres začal v Praze v pondělí 27. září a skončí v pátek 1. října. Účastní se ho i pracovníci Astronomického ústavu AV.

Kongres každoročně pořádají Mezinárodní astronautická federace (IAF), Mezinárodní astronautická akademie a Mezinárodní institut kosmického práva. Koná se obvykle počátkem října a bývá hojně navštěvován představiteli kosmických agentur, firmami pracujícími v kosmickém průmyslu, studenty, astronauty a odborníky na kosmonautiku.

Protože se kongres koná u nás, má Česká republika velkou možnost prezentovat na kongresu své výsledky a zapojení do mezinárodních kosmických programů. A tak jeden tématický blok (E4.4) v pátek od 9:00 bude věnován historii československé kosmonautiky. Sekci přednášek povede Luboš Perek. Se svým příspěvkem na úvod vystoupí první český kosmonaut Vladimír Remek a mezi dalšími řečníky budou i pracovníci Astronomického ústavu AV: František Fárník pohovoří o českém kosmickém výzkumu Slunce a Ladislav Sehnal o pozorování umělých družic Země a jeho vědeckém využití.

Osmé plenární zasedání s názvem České vesmírné vize, které proběhne v pátek od 12:15, se bude věnovat výhradně České republice, jejím současným aktivitám v oblasti kosmonautiky a plánům do budoucna. Plenárního zasedání se zúčastní sedm českých odborníků a mezi nimi i pracovníci Astronomického ústavu AV František Fárník a Pavel Trávníček.

Program celého kongresu je velice nabitý. Ve stejný čas začíná hned několik tematických celků v různých sálech Kongresového centra. Stěžejními body programu je 8 tzv. plenárních zasedání a 4 vybrané přednášky. Jejich tématem je například globální zvyšování hladiny moří a jejich dopad na lidstvo, nastínění hlavních kosmických programů světových agentur, světový význam globální družicové navigace, vize vesmírných operací nové generace, evropská vize a pozice v průzkumu sluneční soustavy sondami a lety s lidskou posádkou, výsledky indické mise Chandrayaan-1 k Měsíci nebo výsledky výzkumů probíhajících na Mezinárodní kosmické stanici ISS.

Internetové stránky kongresu - http://www.iac2010.cz

Zpět na přehled novinek