Informace o průběhu Dne otevřených dveří 10. 11. 2005 v Sociologickém ústavu AV ČR

Vloženo dne:
02.12.2005
V rámci Týdne vědy a techniky 2005 se v Sociologickém ústavu AV ČR konal 10. listopadu 2005 Den otevřených dveří. Návštěvníky byli středoškolští studenti a studenti vyšších odborných škol z Prahy i z mimopražských škol.

Pro návštěvníky byly uspořádány skupinové exkurze s navazující besedou. Přednášejícími byli zástupci výzkumných oddělení SOÚ AV ČR a pracovnice Tiskového a edičního oddělení a Sociologické knihovny, kteří studenty informovali o činnosti SOÚ AV ČR jako celku, o aktuálně řešených projektech ve výzkumných odděleních a na závěr byla připravena výstavka publikací pracovníků ústavu a exkurze v Sociologické knihovně.

Zájem vyvolal zejména příspěvek o způsobu provádění výzkumu veřejného mínění, který přednesla G. Šamanová z Centra pro výzkum veřejného mínění, příspěvek o sociologii politiky (Z. Mansfeldová) a příspěvek na téma zavedení školného na vysokých školách (N. Simonová).

Na detašovaném pracovišti – v oddělení České pohraničí SOÚ AV ČR v Ústí nad Labem – byla vedle základních informací o SOÚ AV ČR předmětem přednášek náplň činnosti oddělení České pohraničí a aktuálně řešené projekty. M. Brož také seznámil studenty s výsledky posledního výzkumu týkajícího se etnické tolerance v pohraničí se zvláštním důrazem na romskou komunitu.

Sociologický ústav AV ČR během Dne otevřených dveří celkem navštívilo 213 osob, což je nejvyšší návštěvnost mezi akademickými ústavy z oblasti humanitních a společenských věd.

verze pro tisk seznam všech článků