Skip to Content

Den otevřených dveří v Praze

Místo konání: Ústav experimentální medicíny AV ČR, v.v.i., Vídeňská 1083, Praha 4 
Datum a doba otevření: 23. října, 9.00–15.00

TÉMATA EXKURZÍ:

  • Výzkumné zaměření a cíle jednotlivých oddělení
  • Významné výsledky výzkumu a vědy:
  • Návštěva jednotlivých pracovišť a laboratoří
 

Oddělení neurověd

Laboratoř difúzních studií a zobrazovacích metod
Světově uznávané pracoviště v oblasti iontově-selektivních mikroelektrod a NMR měření. Výzkum této problematiky přispěl k pochopení extrasynaptického přenosu v CNS.
Laboratoř tkáňových kultur a kmenových buněk
Studium in vitro kultivace kmenových buněk. Ukázky různých typů biomateriálů (hydrogelů, nanovláken), které se používají jako nosiče kmenových buněk při transplantaci do poraněné míchy. Popis transplantace kmenových buněk do poškozeného mozku a míchy, obrázky diferenciací kmenových buněk do různých fenotypů.
 

Oddělení neurofyziologie sluchu

Laboratoře fyziologie a patofyziologie sluchu
Studium struktury a funkce sluchového systému u zvířat za normálních podmínek a sledování změn během vývoje, stárnutí a po působení různých patologických činitelů na sluchový systém jako je např. hluk nebo léky poškozující sluch.
Laboratoř synaptické fyziologie
Zkoumání mechanismů excitačního a  inhibičního synaptického přenosu zejména ve sluchovém systému pomocí elektrofyziologických a imunohistochemických metod.

 

Oddělení buněčné neurofyziologie

Laboratoř neurobiologie
Studium elektrofyziologických a morfologických vlastností neuronů a gliových buněk v průběhu patologických stavů (ischemické poškození mozku) a následné regenerace nervové tkáně.
Laboratoř molekulární neurofyziologie
Výzkum identifikace mechanismů, které se podílejí na komunikaci mezi neurony a gliovými buňkami, především na změny intracelulárního vápníku s využitím elektrofyziologických a fluorescenčních zobrazovacích metod.
 

Oddělení buněčné biologie

Výzkum strukturně-funkční charakterizací buněčného jádra savčích buněk, studium replikace jaderné DNA, popis uspořádání chromatinu a vývoj nových přístupů pro cílené vnášení biologicky aktivních látek.
 
Prezentace Laboratoře tkáňového inženýrství přiblíží návštěvníkům principy tkáňového inženýrství a řízeného uvolňování léčiv. Seznámí se s postupem přípravy umělých tkáňových náhrad (především chrupavek a kostí) na bázi autologních buněk a mesenchymálních kmenových buněk a řízeným dodáváním bioaktivních látek s využitím nanovlákenných nosičů obohacených o liposomy.
 

Oddělení teratologie

Studium etiopatogeneze vývojových malformací a podílu zevních a genetických faktorů na vznik vrozených vad u pacientů s orofaciálním rozštěpem.
Prezentace techniky, která přímo souvisí s experimentální prací:
sledování vývoje ranného kuřecího embrya s využitím robotizovaného mikroskopu pro časosběrnou mikroskopii;
určení pohlaví zárodků pomocí molekulárně-biologických metod;
demonstrace procesu zpracování vzorků na histologické preparáty s praktickou ukázkou vytváření 3D modelu z histologických řezů;
detekce genové exprese in-situ (hybridizace in situ, transgenní modely).
 

Oddělení genetické ekotoxikologie

Studium vlivu znečištěného ovzduší na zdravotní stav populace (zejména dýchací onemocnění u dětí v okrese Teplice, Prachatice a na Ostravsku). Modelové studie vlivu znečištěného ovzduší na genetický materiál dobrovolníků v Praze, Ostravě, Karviné a Havířově.
 

Oddělení molekulární biologie nádorů

Stanovení a validizace různých časných biomarkerů s relevancí v maligní transformaci, kvantifikací poškození DNA a chromozomálních poškození, studium mechanismů DNA reparačních procesů.
 

Oddělení mikroskopie a Laboratoř buněčné biologie

Prezentacefluorescenční mikroskopie
Fluorescenční mikroskopie v buněčné biologii, fluoreskující proteiny
Moderní metody in vivo mikroskopie (FRAP, FRET, FLIM).
Příprava elektronmikroskopického preparátu - prosycení, zalití, ultratenké krájení, značení a kontrastace.
Princip a použití elektronového mikroskopu.
 

Oddělení farmakologie

Studium farmakologické modulace solubilních faktorů, které hrají významnou roli v obranných mechanismech vůči infekcím a dalším onemocněním imunologické etiopatogeneze.
 

Laboratoř tkáňového inženýrství

přiblíží návštěvníkům principy tkáňového inženýrství a řízeného uvolňování léčiv. Seznámí se s postupem přípravy umělých tkáňových náhrad (především chrupavek a kostí) na bázi autologních buněk a mesenchymálních kmenových buněk a řízeným dodáváním bioaktivních látek s využitím nanovlákenných nosičů obohacených o liposomy.
 

Inovační biomedicínské centrum ÚEM AV ČR, v.v.i. studentům nabízí:

  • Prohlídku "čistých prostor" s výkladem, skupina do 15 lidí, výklad 20 min.
  • Prohlídka podnikatelského inkubátoru, skupina do 20 lidí, výklad 20 min.
Pozn.: Prosíme zájemce, aby svou návštěvu předem ohlásili.
 
Kontakt: Mgr. Jana Voláková Křížová, tel.: 241 062 780, 606 656 390, e-mail: krizovaatbiomed [dot] cas [dot] cz

 

-A +A