Calendar

Today < 2010 >  < November > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

section-box-04-bg.jpg

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Academic bulletin

abicko

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

 

RSS  

Čeští vědci úzce spolupracovali s čerstvým držitelem Nobelovy ceny: Výzkum v Brně souvisí s oceněným grafenem

Když se vědecký tým brněnského Ústavu přístrojové techniky (ÚPT) v roce 2008 připojil k výzkumnému projektu univerzit v Curychu a Manchesteru, netušil, že kolega z Manchesteru Konstantin Novoselov bude o dva roky později nositelem Nobelovy ceny za fyziku – za objev grafenu.


Vědci z ÚPT s curyšskou skupinou a s Novoselovem spolupracovali na vývoji alternativních metod zobrazování DNA. Tehdy byl právě grafen zvolen jako podložka pro studovaný biologický materiál do mikroskopu a bylo třeba detailně zkoumat prostup elektronů grafenem. Brněnským výzkumníkům bylo svěřeno vypracování pozorovací metody, tzv. mikroskopie pomalými elektrony. „Do curyšského projektu jsme bylo přizváni na základě toho, že naši vědci dokáží zobrazit a pozorovat extrémně tenké vrstvy, jako je právě grafen,“ řekl ke spolupráci Luděk Frank, ředitel ÚPT.
 
Se vzorky grafenu od manchesterského nositele Nobelovy ceny pracují v ÚPT i nadále. Používají je jako materiál k demonstračním experimentům při vývoji nových pozorovacích a diagnostických metod. Vědecký tým mikroskopie pomalými elektrony pod vedením Ilony Müllerové pracuje na rozvoji metody zvané rastrovací prozařovací mikroskopie velmi pomalými elektrony. „Ke studiu grafenu a dalších velmi tenkých vrstev se používají i jiné metody, ale naše metoda je výjimečná tím, že k pozorování používá elektrony skoro tak pomalé, jako jsou elektrony patřící k materiálu vzorku. Ty pak „vnímají“ materiál vzorku s maximální možnou citlivostí a umožňují zkoumat jeho elektronické vlastnosti. Tato metoda prozatím není na trhu přístrojů k dispozici,“ vysvětlil přínos metody Luděk Frank.
 

Technologii vědci z brněnského ÚPT nainstalují do nového, špičkového mikroskopu, který bude pořízen v rámci projektu ALISI. Rastrovací prozařovací mikroskopie velmi pomalými elektrony najde využití v polovodičové technice, mechanistice i biologii – všude, kde je třeba studovat vlastnosti těch nejtenčích vrstev materiálů. Výzkum velmi tenkých vrstev má velkou budoucnost.

15 Oct 2010

Search

All intranet Current section