Astronomický ústav AV ČR   Ondřejov

Fričova 298
251 65 Ondřejov

Tel. +420 323649201
Fax: +420 323620 110, 117
Email:

Akademie věd
České republiky

 

Novinky

Novinky z ESO-ALMA centra v Ondřejově
01.11.2010

1. První úspěšný oficiální ESO-ALMA test programu CASA pro zpracování dat z pozorování Slunce

V rámci závěrečných příprav na zahájení pozorování radioteleskopem ALMA, evropská ESO-ALMA centra testují programy na zpracování napozorovaných dat. Hlavním takovým programem je  program CASA. Testy tohoto programu byly zatím prováděny především na datech z pozorování galaxií. Slunce je však podstatně silnějším rádiovým zdrojem a počítá se i s jinými režimy pozorování. Bylo proto třeba tento program otestovat na datech z pozorování Slunce.

Poněvadž naše ALMA centrum je jediným evropským centrem se zaměřením i na sluneční výzkum, byli jsme požádáni pracovníky ESO v Garchingu (Německo) provést tyto testy. Nejdříve bylo třeba získat vhodná data a transformovat je do formátu, který je čitelný programem CASA. Podařilo se nám získat data s radioteleskopů VLA (USA) a GMRT (Indie). M. Bárta, pracovník našeho ALMA týmu, vyřešil problémy s těmito daty a připravil materiály pro oficiální test.

Tento ESO test pro zpracovaní slunečních dat programem CASA proběhl 29. 10. 2010. Byl počítačově sdílen ve všech osmi evropských ESO-ALMA centrech. Test řídil M. Bárta s pomocí B. Dabrowského a M. Karlického. Podle následného vyjádření pracovníků ESO test dopadl velice dobře. Tento test otevřel možnost použití ALMA pozorování a CASA programu pro sluneční výzkum.

2. Úspěšný test spojení pro přenos ALMA dat

J. Polach a B. Dabrowski provedli úspěšný test rychlosti přenosu dat mezi hlavním ESO-ALMA centrem v Garchingu a ALMA centrem v Ondřejově.

Marian Karlický
ESO-ALMA centrum v Ondřejově
http:/www.asu.cas.cz/alma

Zpět na přehled novinek