SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
tel.:  +420 221 403 111
fax.: +420 221 403 307
e-mail:
ssc@ssc.cas.cz

Týden vědy a techniky

tvt.jpg

Důležité odkazy

pozornost-banner.jpg

Setkání partnerů mezinárodního projektu „CASC“ v budově Akademie věd

Ve dnech 21. -22.10. se v Informačním centru AV ČR pro Inovace (ICAVI) uskutečnilo setkání aktérů mezinárodního projektu “Cities and Science Communication” (CASC). Projekt je podpořen ze 7. Rámcového programu na podporu vědy a výzkumu Evropské unie. „Cílem je popularizace vědy a zapojení veřejnosti jako aktivního účastníka do dialogu mezi vědou, politikou a podnikáním, tj. zvýšení zájmu široké veřejnosti o oblast vědy a výzkumu,“ říká o projektu Mgr. Vladislava Pospíšilová ze Střediska společných činností AV ČR, v.v.i..

Projekt se tak snaží přispět k vytváření veřejnosti aktivně zapojené do debaty o otázkách rozvoje vědy, což je i jeden z cílů strategií Evropské unie. Hlavním koordinátorem projektu je město Birmingham, dalších 16 partnerů je ze Španělska, Francie, Kypru, Maďarska, Rumunska, Švédska, Číny, Velké Británie a České republiky. Z České republiky je zapojeno Středisko společných činností AV ČR, v.v.i. a Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu z Brna.

Pražské setkání řešilo výsledky výzkumu projektu v oblasti změn chování ve společnosti. Jak je možné vědu použít a efektivně zacílit tak, aby přiměla lidi zavádět dlouhodobé změny do svého životního stylu. Zaměření tohoto tématu pojednávalo o klimatických změnách a trvale udržitelném rozvoji. Byly realizovány pilotní projekty zaměřené na oblast geoinženýrství, trvale udržitelného rybářského průmyslu a rozvoj interaktivních aktivit, které mladé lidi přimějí přemýšlet o svých každodenních činnostech novým způsobem. Středisko společných činností AV ČR v rámci této aktivity uspořádalo v dubnu letošního roku Den Země s AV ČR, který se skládal s přenášek, výstavy fotografií a interaktivního „Den Země hrou“ v Geoparku Geofyzikálního ústavu AV ČR, který na projektu velmi aktivně spolupracoval.
Během Týdne vědy a techniky připravujeme z projektu i výstavu týkající se popularizace vědy. Naleznete zde plakáty o aktivitách projektu CASC a o vybraných aktivitách, které pořádá Akademie věd na poli popularizace vědy pro veřejnost, studenty a pedagogy.
Více o projektu CASC se dozvíte na http://www.eucasc.eu/
 

1.11.2010

Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast