Kalendář akcí

Today < 2010 >  < December > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

section-box-04-bg.jpg

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Academic bulletin

abicko

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

 

RSS  

Česká hlava ocenila Květu Stejskalovou za mimořádný přínos k popularizaci vědy mezi studenty

Odborná porota soutěže České hlavičky 2010, kterou již počtvrté vyhlásila společnost Česká hlava, udělila vedle tradičních cen v pěti studentských kategoriích také jednu cenu zvláštní, a to za mimořádný přínos k popularizaci vědy mezi studenty. Sošku a diplom si z pódia Mahenova divadla v Brně na slavnostním galavečeru 5. listopadu odnesla Květa Stejskalová z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd ČR. Záznam ze slavnostního předávání cen bude vysílat Česká televize ve středu 17. listopadu ve 12:05 na programu ČT1.

 

Není to první ocenění od České hlavy, kterým se Ústav fyzikální chemie J. H. může pochlubit. Českou hlavu získali v minulosti dva zdejší vědci – v roce 2003 Národní cenu vlády ČR Zdeněk Herman a v roce 2007 cenu v kategorii Doctorandus Aleš Benda. Soška Česká hlavička 2010 tak bude už třetím exponátem z této soutěže nacházejícím se ve sbírce ústavu.

 

Ing. Květa Stejskalová, CSc., pracuje v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd ČR od roku 1989. Kromě toho, že propaguje činnost svého ústavu, se systematicky věnuje vzdělávání a popularizaci vědy. Napomáhá středoškolským i vysokoškolským studentům zajímajícím se o přírodní vědy prakticky se zapojit do odborné práce ve vědě a výzkumu a její pomoc je namířena i na středoškolské pedagogy. Stála za řadou akcí, jejichž cílem bylo podnítit zájem mladých lidí o přírodní vědy a další vzdělávání, jako byly např. školy v oboru výzkumu nanomateriálů, konference k prezentaci odborných prací studentů pracujících ve vědeckých týmech, pravidelné návštěvy studentů v ústavu v rámci dnů otevřených dveří či jiných akcí, stáže a praxe studentů ve vědeckých týmech atd. Je autorkou scénářů popularizačních filmů představujících výzkum v oboru fyzikální chemie či mladé vědce pracující v Ústavu fyzikální chemie J. H. a iniciátorkou a spoluautorkou putovní výstavy Příběh kapky o jediném českém nositeli Nobelovy ceny za chemii Jaroslavu Heyrovském. Přednáší studentům i pedagogům. Od léta 2010 je členkou Rady pro popularizaci vědy Akademie věd ČR, poradního orgánu Akademické rady pro popularizaci vědeckých výsledků.

 

Ing. Květa Stejskalová, CSc.

Ing. Květa Stejskalová, CSc

9 Nov 2010

Search

All intranet Current section