Vyšlo nové číslo Sociowebu 01/2009

Vloženo dne:
31.12.2008
První číslo Sociowebu roku 2009 pro Vás připravilo výzkumné oddělení Hodnotové orientace ve společnosti.

V tomto čísle jsme shrnuli některé ze zajímavých poznatků z našeho výzkumu volebního i nevolebního politické chování z poslední doby. Ohlédli jsme se za posledními volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, které proběhly v roce 2006. První článek je věnován vlivu uzavírací klauzule na volební rozhodování ve volbách do Poslanecké sněmovny a znalosti jejího mechanického i psychologického efektu u voličů. Další text se věnuje problematice preferenčního hlasování ve volbách do Sněmovny. Výzkumné šetření Česká volební studie 2006 totiž přineslo zajímavá data o tom, jací kandidáti dostávají preferenční hlasy a kteří voliči patří při přidělování preferenčních hlasů k nejaktivnějším. Třetí text přibližuje problematiku zkoumání vztahu mezi sociální třídou a volebním chováním. Analýzy dat z výzkumného šetření Česká volební studie 2006 potvrdily třídní základ volebního chování, ale také skutečnost, že vztah mezi třídou a volebním chováním je výrazně modifikován také voličovým statusem – v našem případě statusem vycházejícím z toho, zda je volič zaměstnán v soukromém nebo veřejném sektoru.
Ve čtvrtém textu se přesouváme od voleb prvního řádu, kterými jsou volby do Poslanecké sněmovny PČR, k volbám řádu druhého – k volbám do krajských zastupitelstev a do Senátu, které proběhly na podzim roku 2008. Tyto volby přinesly nebývalé zisky ČSSD. Vysvětlení, proč sociální demokraté zaznamenali právě v těchto volbách fenomenální vítězství, přinášíme v textu „Překvapení podzimních voleb“.
V posledním textu pak opouštíme problematiku voleb, abychom přiblížili formy a typy nevolebních politických aktivit, kterých se účastnili lidé ve 22 evropských demokraciích včetně České republiky. Na jakých politických aktivitách lidé ve zkoumaných evropských zemích participovali a jak byli Češi v porovnání s obyvateli ostatních evropských zemí politicky aktivní kromě účasti ve volbách ukazujeme v posledním textu tohoto vydání.

 

Seznam článků tohoto čísla:


Uzavírací klauzule a voličské rozhodování (Tomáš Lebeda)
Preferování kandidátů ve volbách do Poslanecké sněmovny (Tomáš Lebeda)
Třída, zaměstnanecký sektor a volební chování v ČR (Klára Vlachová a Blanka Řeháková)
Překvapení podzimních voleb (Tomáš Lebeda)
Formy a typy nevolební politické participace v Evropě (Klára Vlachová a Tomáš Lebeda) 

verze pro tisk seznam všech článků
přiložené soubory