Medaile Vojtěcha Náprstka pro publicisty České televize

Čestnou medaili Vojtěcha Náprstka za popularizaci vědy převzali 19. ledna 2010 od předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše moderátor a hlavní scénárista pořadu České televize Historie.cs Mgr. Vladimír Kučera a Mgr. Vladimír Kunz, který se řadu let věnuje popularizaci vědy a techniky a jeho příspěvky jsou známé hlavně z pořadů z ČT – např. Teleskop, Vědník, Popularis a nyní i Port.


naprstkovy_ceny_5
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Předseda AV ČR oběma publicistům poděkoval za dlouholetou, profesionální práci v oblasti popularizace výsledků vědy a výzkumu a ocenil i Českou televizi, která se jako instituce veřejné služby pravidelně věnuje informování a popularizaci vědeckých poznatků.

Dr. Radek Mikuláš, místopředseda Rady pro popularizaci AV ČR, která letos vybírala kandidáty z cca 20 návrhů, k práci oceněných poznamenal: „Jsme velkými dlužníky za to, co děláte pro vědu, protože poslední léta ukazují, že se těžko obejdeme bez kladného mediálního obrazu.“

naprstkovy_ceny_3
Oba laureáti se shodli, že popularizace vědy není u nás stále dostatečná.


naprstkovy_ceny_2
„Chápu toto ocenění jako inspiraci, abychom popularizaci Akademie věd a vědy ještě zesílili a zvýraznili,“ poznamenal Vladimír Kunz.


naprstkovy_ceny_4
Vladimír Kučera: „Vědců si vážím, a proto mrzí mě, že je naše politická elita staví do role „outsiderů“.


Vladimír Kunz, režisér dokumentárních a populárně vědeckých filmů, pracuje pro společnost HERAFILM a spolupracuje mj. s Michaelem Londesboroughem z Ústavu anorganické chemie AV ČR na pořadech Michaelovy experimenty. Díky němu se také podařilo učinit tyto televizní příspěvky přitažlivé a zábavné.

Novináři a publicistovi Vladimíru Kučerovi se již dlouho daří přibližovat moderní českou historii seriózním a atraktivním způsobem. Pořad, který pravidelně vysílaná ČT2 již od roku 2007, se věnuje problematice československých a českých moderních dějin po roce 1918. Historie.cs nejen připomíná a nově vysvětluje významná a všeobecná známá témata, ale i odkrývá neznámé a kontroverzní kapitoly našich dějin. Hosty diskusního pořadu bývají odborníci i pamětníci. Kultivovanou formou tak přispívá ke zlepšení historických znalostí a dějinného povědomí a současně předkládá i jiné možnosti interpretace českých dějin.

naprstkovy_ceny_1

srd

21.1.2011

OHLASY

O islamizaci „nehodné“ pozornosti vědce aneb na co myslím, když se hovoří o islámu
Dr. Zdeněk Müller,
filozof, historik a arabista

Neexistující al-Andalus aneb Jak (ne)hovořit o islámu – zamyšlení se nad vnímáním islámu a polemikami o něm
Dr. Bronislav Ostřanský,
Orientální ústav AV ČR, v. v. i.

Islám – reálná hrozba nebo jen "papírový tygr"?
Dr. Václav Hořejší,
Ústav molekulární genetiky AV ČR, v. v. i.


Reakce na článek Historik o hrozbě islamizace
Dr. Bronislav Ostřanský,
Orientální ústav AV ČR, v. v. i.

Reakce na článek V medicíně a inženýrství to musí fungovat
Dr. Karel Janák,
Norwegian Institute of Public Health

Jak hodnotí vědci diskuzi Věda – Politika – Věřejnost
Prof. Rudolf Zahradník, prof. Jana Musilová, prof. Milena Bartlová, prof. Stanislav Štech

Archiv ohlasů