Academia 

Video pro média

 

Get the Flash Player to see this player.

 

 

Západočeská universita a science centrum Techmania zahájili koncem roku 2010 společný pilotní projekt s názvem Scicom Basic.
Jeho cílem je na Západočeské universitě nastartovat  vzdělávání  v komunikaci vědy.

Další videa

OAT audiovizualni studio

Foto pro média

Videovizitka AV ČR

projekt BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

Více o projektu

projekt CZECHGLOBE

Otevřená věda

otevrena.jpg

Vybrané zprávy

Václav Pačes: Naši vědci už odcházejí za hranice

V pořadu Interview ČT24 Václav Pačes uvedl: "Na vědu a výzkum se rozpočet nekrátí. Krátí se specificky Akademii na základě naprosto skandálních kritérií. Akademie věd je naopak připravena se v této době vzdát peněz. Jsme v ekonomické recesi, máme tady povodně. To jsou samozřejmě priority, kam musí peníze přijít. Nám nejde o to, abychom si navyšovali rozpočet nebo aby se nám peníze nebraly."

více zde

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu požaduje zachování institucionální podpory Akademie věd na úrovni roku 2009

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu doporučuje Poslanecké sněmovně ČR požádat vládu ČR o zachování institucionální podpory Akademie věd ČR ve výhledu rozpočtu na rok 2011 - 2012 na úrovni roku 2009.

více zde

Jiří Rákosník: Jak „umleli“ návrh rozpočtu na výzkum a vývoj

Opravdu se neděje nic dramatického? Stovky vědců, kteří v důsledku institucionálního podfinancování odejdou z pracovišť Akademie věd, nenajdou práci na vysokých školách. Uplatní se snad v průmyslu, který hlasitě žádá státní podporu místo aby investoval do výzkumu? Proč tedy podniky nevytvoří pracovní místa pro výzkumníky a nenabídnou jim lepší podmínky, aby k nim přešli a pracovali podle jejich požadavků?

více zde

Český badatel oceněn nejprestižnějším evropským grantem

Tomáš Jungwirth z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR získal prestižní Grant pro pokročilé vědecké pracovníky od Evropské výzkumné rady (ERC), jež podporuje významné vědce a jejich projekty v oblasti hraničního výzkumu. Jde o první tzv. „Advanced“ grant, který byl udělen českému žadateli na projekt z oblasti věd o neživé přírodě. Pětiletý grant je spojen s částkou 2,5 milionu eur. Tomáš Jungwirth jej získal na vědecký program studia spintronických součástek.

 

Velikost mikroelektronických součástek se blíží meziatomovým rozměrům, a proto je třeba vynalézt nové fyzikální principy jejich fungování. Východiskem grantového projektu je využití nejen náboje elektronu, ale i jeho magnetického momentu, tzv. spinu. Plánovaný vědecký program sahá od studia fyzikálních jevů, přes přípravu nových materiálů až po realizaci prototypů spintronických součástek.
 
Advanced grant je nejprestižnější evropský grant v základním výzkumu. V soutěži
v roce 2010 byl grant Tomáši Jungwirthovi jediný udělený do České republiky. Od počátku udělování grantů v roce 2008 byly do ČR uděleny celkově jen tři ERC Advanced granty, dva do Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd (2008) a nyní jeden do Fyzikálního ústavu AV ČR.
 
Kontakt:
Tomáš Jungwirth, Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i., Cukrovarnická 10, 162 53 Praha 6, e-mail: jungw@fzu.cz
 
Ing. Jan Martinek
Odbor mediální komunikace AV ČR, Národní 3
117 21 Praha 1
Tel.:
E-mail: martinek @kav.cas.cz


27.1.2011

Akademie věd ČR - Pro média

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast