SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
tel.:  +420 221 403 111
fax.: +420 221 403 307
e-mail:
ssc@ssc.cas.cz

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Vizitka SSČ AV ČR, v. v. i.

videovizitka SSC

 

Rok chemie 2011: Snídaně vědkyň

snidane-vedkyn.jpg

Připravované akce

Důležité odkazy

Rok chemie 2011 - Snídaně vědkyň

 

Get the Flash Player to see this player.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snídaně vědkyň bude událostí konanou v rámci Mezinárodního roku chemie 2011 (IYC 2011) vyhlášeného Mezinárodní unií čisté a aplikované chemie IUPAC a organizací UNESCO. Bude zároveň první akcí, kterou se celý IYC 2011 otevře. Myšlenka uspořádat akci věnovanou právě ženám v chemických oborech vznikla v Brisbane na University of Queensland a má za cíl propojit telemostem v jediný den ženy vědkyně z celého světa. Ke konání této události se přihlásili např. v Toulouse, Krakově, Lundu a Wokingu; Praha se rozhodla při této příležitosti nechybět.

Součástí české Snídaně bude panelová diskuse několika významných vědkyň z oboru chemie na téma „Chemie v životě, ženy ve vědě, ženy v chemii“. Diskuse bude obecně věnována chemii a mezinárodnímu roku chemie, postavení chemie mezi jinými vědními obory. Proč je chemie v očích mladých spíše předmětem neoblíbeným a kdo je dnes ochoten se chemii věnovat. Pozvané dámy budou též hovořit o tom, proč je láká právě práce ve vědě a v chemických oborech zvláště a zda se na chemii nahlíží jako na obor spíše mužský. V čem jsou ženy jiné a čím mohou výzkum v chemických vědách obohatit? Mají jiný přístup k práci? Je pro chemii důležitá ženská intuice? A jak lze skloubit roli výzkumnice a manželky/matky?

V druhé půli Snídaně se spojíme s Krakovem, kde si za téma zvolili život Marie Curie-Sklodowské a pohovoříme o jejím významu pro dnešní chemii a její inspiraci pro ženy – vědkyně.

http://www.chemistry2011.org/participate/activities/show?id=37

 

Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast