Academia 

Video for Media

Photos for Media

RSS  

Introduction of ASCR

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Open Science

otevrena.jpg

Český badatel oceněn nejprestižnějším evropským grantem

Tomáš Jungwirth z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR získal prestižní Grant pro pokročilé vědecké pracovníky od Evropské výzkumné rady (ERC), jež podporuje významné vědce a jejich projekty v oblasti hraničního výzkumu. Jde o první tzv. „Advanced“ grant, který byl udělen českému žadateli na projekt z oblasti věd o neživé přírodě. Pětiletý grant je spojen s částkou 2,5 milionu eur. Tomáš Jungwirth jej získal na vědecký program studia spintronických součástek.

 

Velikost mikroelektronických součástek se blíží meziatomovým rozměrům, a proto je třeba vynalézt nové fyzikální principy jejich fungování. Východiskem grantového projektu je využití nejen náboje elektronu, ale i jeho magnetického momentu, tzv. spinu. Plánovaný vědecký program sahá od studia fyzikálních jevů, přes přípravu nových materiálů až po realizaci prototypů spintronických součástek.
 
Advanced grant je nejprestižnější evropský grant v základním výzkumu. V soutěži
v roce 2010 byl grant Tomáši Jungwirthovi jediný udělený do České republiky. Od počátku udělování grantů v roce 2008 byly do ČR uděleny celkově jen tři ERC Advanced granty, dva do Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd (2008) a nyní jeden do Fyzikálního ústavu AV ČR.
 
Kontakt:
Tomáš Jungwirth, Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i., Cukrovarnická 10, 162 53 Praha 6, e-mail: jungw@fzu.cz
 
Ing. Jan Martinek
Odbor mediální komunikace AV ČR, Národní 3
117 21 Praha 1
Tel.:
E-mail: martinek @kav.cas.cz


27 Jan 2011

The Academy of Sciences of the Czech rebublic - For media

Search

All intranet Current section