Academia 

Video for Media

Photos for Media

RSS  

Introduction of ASCR

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Open Science

otevrena.jpg

Jiří Drahoš se setkal s arcibiskupem Dominikem Dukou

Předseda Akademie věd Jiří Drahoš se 1.února setkal s nejvyšším představitelem katolické církve v České republice arcibiskupem Dominikem Dukou a nabídl mu spolupráci na přípravě 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu. Církve připravují oslavy výročí této křesťanské misie na rok 2013. "Nabídl jsem panu arcibiskupovi potenciál pracovišť Akademie věd při vědecké garanci příprav některých důležitých událostí, například cyrilometodějského výročí v roce 2013, při zkoumání vlivu této mise v oblasti historie, literatury i umění," uvedl Drahoš. Pracoviště akademie by podle Drahoše mohla přispět k jejich vědecké garanci i k odborné přípravě akce.

 

Představitelé obou institucí, kteří se setkali v Arcibiskupském paláci, hovořili i o možné spolupráci při vědeckém zpracovávání dalších duchovních tradic, například svatováclavské nebo svatovojtěšské. "Hovořili jsme i o významu obou institucí při podpoře vzdělanosti," dodal.
 
Jiří Drahoš a Dominik Duka se budou scházet podle potřeby a společně diskutovat a vzájemně se informovat. Shodli se totiž na tom, že by bylo velmi dobré více akcentovat základní pilíře evropské civilizace, jimiž jsou vzdělání, věda, kultura, státnost a víra. Jiří Drahoš počítá také s tím, že arcibiskup navštíví některá pracoviště akademie, jakmile se dohodnutá spolupráce obou institucí rozvine.
 
Ing. Jan Martinek
Odbor mediální komunikace AV ČR, Národní 3
117 21 Praha 1
Tel.: 602 270 999
E-mail: martinek @kav.cas.cz
 

2 Feb 2011

The Academy of Sciences of the Czech rebublic - For media

Search

All intranet Current section