Akademie věd ČR udělila mladým vědcům
Prémii Otto Wichterleho


Cela Animace VPZ
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

V reprezentativních prostorách Lannovy vily ocenil předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš 22 vynikajících mladých vědců Prémií Otto Wichterleho. Hlavním smyslem Prémie je podpořit mladé a talentované badatele, jejichž vědecká činnost je příslibem nejen pro českou vědeckou obec. Prestižní ocenění, jež nejvýznamnější česká výzkumná instituce uděluje již od roku 2002, hrdě nese jméno jednoho ze zakladatelů české makromolekulární chemie, vynálezce silonu a měkkých čoček a prvního polistopadového prezidenta ČSAV Otto Wichterleho (1913–1998). V letošním roce se o Prémii ucházelo celkem 31 prací. Jeden z oceněných vědců – mikrobiolog Marek Kovář – navíc získal tradiční Cenu časopisu 21. století, kterou se vydavatelství RF Hobby připojuje k podpoře české vědy.

-lsd-

26.1.2011 Pozvánka na konferenci

Ve dnech 24. - 26. května 2011 se uskuteční v přažském Národním technickém muzeu mezinárodní konference SCHOLARS IN EXILE AND DICTATORSHIPS OF THE 20TH CENTURY, kterou pořádá Kabinet dějin vědy Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR ve spolupráci s Národní technickým muzeum v Praze a Masarykovým ústavem a Archivem AV ČR. Přihlášky zasílejte do 15. března 2011 na kontaktní adresu nytrovaz@vcdv.cas.cz.

  24.1.2011 Česká věda přišla o významného fyzika

Dne 28. prosince 2010 ve Spojených státech zesnul ve věku 88 let Jan Tauc. V jeho osobě česká věda ztrácí jednoho z nejvýznamnějších fyziků poválečného období, zakladatelskou osobnost fyziky pevných látek a badatele světového jména v oblasti polovodičů. Velká část vědecké dráhy Jana Tauce a několik jeho významných objevů jsou spojeny s Ústavem fyziky pevných látek ČSAV (známé "Cukrovarnické"), kde působil od založení ústavu až do svého odchodu do zahraničí.

  24.1.2011 Prezentace publikace Británie – můj osud

Pražská skupina Společnosti pro vědy a umění srdečně zve na prezentaci publikace prof. PhDr. Bohuslavy Bradbrookové Británie – můj osud. Prezentace se uskuteční ve čtvrtek 10. února 2011 v 17:00 hodin, místnost č. 206, budova AV ČR na Národní třídě 3, Praha 1.

  21.1.2011 Věda v Čechách po 20 letech

Cenná svědectví o vývoji české vědy v posledních dvaceti letech v podání šesti význačných přírodovědců v akademických funkcích, bývalých předsedů Akademie věd ČR a děkanů PřF Univerzity Karlovy, shrnul geobotanik prof. Pavel Kovář do knihy rozhovorů Věda v Čechách po 20 letech (ve spirále, nebo na kruháči). Zpovídané osobnosti publikaci pokřtili za účasti předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše 21. ledna 2010 v kavárně Nakladatelství Academia na Václavském náměstí v Praze.

  21.1.2011 Medaile Vojtěcha Náprstka pro publicisty České televize

Čestnou medaili Vojtěcha Náprstka za popularizaci vědy převzali 19. ledna 2010 od předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše moderátor a hlavní scénárista pořadu České televize Historie.cs Mgr. Vladimír Kučera a Mgr. Vladimír Kunz, který se řadu let věnuje popularizaci vědy a techniky a jeho příspěvky jsou známé hlavně z pořadů z ČT – např. Teleskop, Vědník, Popularis a nyní i Port.

  18.1.2011 Mezinárodní rok chemie aneb Chemie je Cool!

Organizátoři letošního Mezinárodního roku chemie, který vyhlásila mezinárodní organizace UNESCO společně s Mezinárodní unií čisté a aplikované chemie IUPAC, si vytyčili společný cíl: ukázat, že chemie není jen démon, který škodí, ale že dokáže také mnoho dobrého. Na tiskové konferenci k zahájení Roku chemie 18. ledna 2011 v budově Akademie věd ČR na Národní třídě předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš potvrdil, že lidé na chemii mnohdy nahlížejí nepřátelsky a pojem chemofobie není nijak nezvyklý.

  17.1.2011 Odborná diskuse ke standardům

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zahájilo odbornou diskusi k budoucí podobě vzdělávacích standardů, která bude probíhat do 17. února 2011 a zapojit se do ní mohou pedagogové i odborná veřejnost. Více informací naleznete na http://diskuze.rvp.cz/viewforum.php?f=85/.

  17.1.2011 Oznámení o obhajobách

Oznámení o obhajobách disertační práce Lucie Olivové, Jaroslava Vochaly, Petra Závady a Jaroslava A. Hubáčka.

  12.1.2011 Prezident představí svoji novou knihu „Europa?“

V budově Norimberské akademie představí 13. ledna 2011 svoji novou německou knihu s názvem Europa? prezident republiky Václav Klaus. Publikace, jíž vydalo Německé nakladatelství Context Verlag, je souborem německých textů prezidenta republiky z let 2005–2010 tematicky rozdělených do tří částí – Politik, Wirtschaft a Ismen.

  7.1.2011 Setkání studentů a učitelů z modulu Real English

V rámci zakončení pilotní fáze výuky blended-learningových kurzů se 6. ledna 2011 uskutečnilo v 18:00 hod. v prostorách Kabinetu studia jazyků ÚJČ AV ČR závěrečné setkání studentů a učitelů modulu Real English.

  6.1.2011 Výběrové řízení na granty a stipendia v roce 2011

Nadace Český literární fond vypisuje výběrové řízení na poskytnutí grantů a stipendií v roce 2011, a to z vlastních prostředků i z výnosu prostředků Nadačního investičního fondu z předcházejícího roku.

  30.12.2010 Ministerstvo školství zaslalo do Bruselu projekt BIOCEV

Zástupci ministerstva školství Evropské komisi odeslali šestý a poslední velký projekt[1] z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, který v Bruselu musí projít finální fází schvalování. Projekt BIOCEV, který představuje nové unikátní evropské centrum pro výzkum v oboru biotechnologie a biomedicíny, má být financován z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI).

  29.12.2010 Babuškova cena 2010

Česká společnost pro mechaniku a Jednota českých matematiků a fyziků udělily již po sedmnácté ceny a uznání za nejlepší práce z oboru počítačové mechaniky a výpočtové matematiky. Cenu, jež je určena pro studenty a mladé vědecké pracovníky, založil v roce 1994 významný český matematik prof. Ivo Babuška, který od roku 1968 působí v USA, aktuálně v Institute for Computational Engineering and Sciences, University of Texas at Austin. V roce 2006 udělila AV ČR prof. Babuškovi čestnou medaili De scientia et humanitate optime meritis.

  20.12.2010 Kniha roku 2010

Kniha Jaroslava Meda Literární život ve stínu Mnichova z Nakladatelství Academia uspěla v prestižní anketě Lidových novin, když se na základě hlasování více než dvou set spisovatelů, překladatelů, editorů, kritiků a literárních vědců umístila na třetím místě. Knihou roku se stal román Jana Balabána Zeptej se táty, který získal druhý nejvyšší počet hlasů v historii ankety, druhou příčku obsadil Emil Hakl s novelou Pravidla směšného chování.

  17.12.2010 Na prahu mezinárodního roku chemie

Ukázat zahraničním novinářům, co se v naší zemi daří ve vědě a výzkumu, pochlubit se vynikajícími výsledky, představit českou badatelskou komunitu a současně zprostředkovat, aby se informace o nás dostaly ke čtenářům po celé Evropě. To je jedním z cílů studijních cest, které prostřednictvím členských států pořádá pro své členy Evropská asociace vědeckých novinářů EUSJA. Historicky první „Study Trip EUSJA“ v České republice ve dnech 29. listopadu až 1. prosince 2010 získal netradiční celoevropský kontext v podobě sněhové kalamity, která značně zkomplikovala příjezd účastníků.

  17.12.2010 Norské fondy podpořily také projekty Akademie věd

U příležitosti ukončení výzkumných subprojektů Fondu pro podporu výzkumu (grant finančních mechanizmů Evropského hospodářského prostoru a Norska), v jejichž rámci získali podporu také čeští výzkumníci, uspořádal Národní vzdělávací fond 16. prosince 2010 setkání, na němž promluvil velvyslanec Norského království v České republice Jens Eikaas, předseda řídícího výboru Fondu pro podporu výzkumu prof. Josef Syka a další hosté.

  17.12.2010 Výzkum ryb možná promění naše vodní nádrže v ekooázy

Badatelé z Biologického centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicích představili 17. prosince 2010 v hlavní budově AV ČR na Národní třídě metodologii, která má umožnit monitorování českých vodních nádrží, aby v nich mohly být nastoleny a trvale udržovány přirozené ekosystémy. Na dva významné projekty badatelé získali v předchozích dvou letech dotaci takřka 370 tisíc eur z tzv. Finančního mechanismu EHP a Finančního mechanismu Norska, které vznikly na základě dohody mezi Islandem, Lichtenštejnskem, Norskem a Evropskou unií a v nichž bylo pro Českou republiku vyčleněno celkem 131,80 milionu eur (cca 3,27 miliardy korun).

  15.12.2010 Akademie věd je připravena pomoci vládě při potřebných reformách

Majakovského sál v Národním domě na pražských Vinohradech hostil 14. prosince 2010 za početné účasti politické reprezentace včetně premiéra vlády Petra Nečase XXXVII. zasedání Akademického sněmu AV ČR. Premiér, který je současně předsedou Rady pro výzkum, vývoj a inovace, ve svém projevu zdůraznil, že věda a výzkum jsou jedinou oblastí, v níž nebude institucionální podpora v příštím roce klesat. Výdaje podle něj naopak stoupnou z letošních 25,4 miliardy na 25,9 miliardy korun. Rovněž uvedl, že stávající metodika hodnocení výsledků výzkumu a vývoje je nevyhovující a je nezbytné ji co nejdříve přepracovat. „Systém financování vědy a výzkumu musí být průhledný a kontrolovatelný. V žádném případě nesmí dojít ke zpochybnění základního výzkumu.“

  13.12.2010 Nejvýkonnější laser světa na cestě k úspěchu – ELI se stává realitou

Na českém velvyslanectví v Paříži se 10. prosince 2010 uskutečnilo setkání realizátorů projektu nejvýkonnějšího laseru na světě, který do roku 2015 vznikne na území střední a východní Evropy. Laser o výkonu zhruba stokrát větším než je výkon největších současných laserů bude umístěn v Česku, další jeho infrastrukturní části v Rumunsku a Maďarsku. Českou stranu v Paříži reprezentovali vládní zmocněnec pro projekt ELI (Extreme Light Infrastructure) Vlastimil Růžička se svými spolupracovníky a vrchní ředitel pro evropské fondy Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Jaroslav Kuba.

  12.12.2010 Dobré a špatné Nobelovy ceny

Každoročně 10. prosince se ve Stockolmu i v Oslo udělují Nobelovy ceny. Pro obě země je to den slavnostní, skoro sváteční. Před dvaatřiceti lety uveřejnil František Janouch v několika západních novinách a vědeckých časopisech sarkastický komentář, ve kterém "vynalezl" termín "dobré" a "špatné" Nobelovy ceny. Příspěvek si můžete přečíst na adrese ( http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/frantisek-janouch.php?itemid=11536/)

 

archiv aktualit

4.6.2010

OHLASY

O islamizaci „nehodné“ pozornosti vědce aneb na co myslím, když se hovoří o islámu
Dr. Zdeněk Müller,
filozof, historik a arabista

Neexistující al-Andalus aneb Jak (ne)hovořit o islámu – zamyšlení se nad vnímáním islámu a polemikami o něm
Dr. Bronislav Ostřanský,
Orientální ústav AV ČR, v. v. i.

Islám – reálná hrozba nebo jen "papírový tygr"?
Dr. Václav Hořejší,
Ústav molekulární genetiky AV ČR, v. v. i.


Reakce na článek Historik o hrozbě islamizace
Dr. Bronislav Ostřanský,
Orientální ústav AV ČR, v. v. i.

Reakce na článek V medicíně a inženýrství to musí fungovat
Dr. Karel Janák,
Norwegian Institute of Public Health

Jak hodnotí vědci diskuzi Věda – Politika – Věřejnost
Prof. Rudolf Zahradník, prof. Jana Musilová, prof. Milena Bartlová, prof. Stanislav Štech

Archiv ohlasů