Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Týden vědeckých kaváren v Praze

Společnost Česká hlava vás srdečně zve na cyklus vědeckých kaváren, které se konají každý den v týdnu od 14.–18. března 2011 vždy od 19:00 hodin v kavárně Café B. Braun (budova Lékařského domu, Sokolská 31, Praha 2, v blízkosti stanice metra I. P. Pavlova).

 

Pondělí 14. března
Zemětřesení - ničivá síla i nástroj na poznávání planety Země
Host: RNDr. Jan Zedník, vědecký pracovník Geofyzikální ústav AV ČR

Zemětřesení pohřbila v historii celá města, vyvolává ničivé vlny tsunami , oživuje smrtící sopky a provází i vznik kontinentů. Všichni je známe jako jeden z nejničivějších přírodních jevů na Zemi. Málo se ví i o tom, že elastické vlny, které vznikají v důsledku zemětřesení a šíří se celým zemským tělesem, mají nezastupitelnou úlohu při poznávání naší planety. Seismologie tak významně přispívá ke studiu stavby Země a procesů, které v ní probíhají.


Úterý 15. března
Lidský dech odhaluje nemoci
Host: Prof. Dr. Patrik Španěl, vědecký pracovník, Ústav fyzikální chemie
J. Heyrovského AV ČR.

Už po staletí je známo, že některé choroby vedou k přítomnosti látek v lidském dechu, ale až donedávna neexistovaly jednoduché a objektivní metody, jak měřit jejich koncentrace. Přitom je naděje, že klinická diagnostika pomocí analýzy dechu by byla neinvazivní a poměrně rychlá, jak se již ukazuje v některých oborech, jako diagnostika astmatu nebo žaludečních infekcí. Pracovníci Ústavu Fyzikální Chemie J. Heyrovského vyvinuli metodu hmotnostní spektrometrie, která umožňuje analýzu látek přítomných v dechu už v koncentracích od jedné molekuly na miliardu molekul vzduchu.


Středa 16. března
Moderní chirurgie páteře
Host: prof. MUDr. Jan Štulík, CSc., primář Spondylochirurgického oddlělení FN Motol

Spondylochirugie neboli chirurgie páteře je medicínský obor na pomezí ortopedie, neurochirurgie a vzhledem k operačním přístupům i obecné chirurgie. Zabývá se zvláště operační, ale i konzervativní léčbou onemocnění páteře. Profesor Štulík je významný přední český odborník a autor řady mezinárodně oceňovaných publikací a několika unikátních operačních postupů. Operoval mimo jiných Muže roku 2009 Martina Zacha a nebo motocyklového závodníka Lukáše Šemberu.

 

Čtvrtek 17. března
Špičková věda pomáhá kriminalistům
Host: RNDr. Marek Kotrlý, vedoucí odboru technických a přírodovědných zkoumání, Kriminalistický ústav Praha

Od prvých nesmělých krůčků kriminalistiky se vyšetřovatelé snažili využít stopy, které nejsou na první pohled patrné. Proto se lupa stala historickým symbolem jejich činnosti. Dnes už specializovaní kriminalističtí znalci pracují s celou škálu moderních přístrojových technik, které umožňují např. analýzu nanočástic a nanokompozitů, řezání iontovým svazkem na atomové úrovni, určování padělků uměleckých předmětů a drahých kamenů, analýzu výbušnin, povýstřelových zplodin a dalších látek, protože do forenzní laboratoře může přijít z místa činu prakticky jakýkoli myslitelný materiál vzniklý lidskou činností, nebo přírodními procesy.


Pátek 18. března
Imunitní systém partnerem při léčbě rakoviny
Host: Prof. RNDr. Blanka Říhová, DrSc., zástupkyně ředitele Mikrobiologického ústavu AV ČR

Vědecká veřejnost dlouho popírala, a její část dosud zpochybňuje možnou pozitivní roli imunitního systému při moderní léčbě zhoubných nádorů. Ale nové imunoterapeutické postupy, pod které spadají nejenom protektivní a terapeutické protinádorové vakcíny, ale také směrovaná léčiva, mají nadějné výsledky. Týmy z Mikrobiologického ústavu AV ČR a Ústavu makromolekulární chemie AV ČR, se věnují právě vývoji nové generace polymerních, směrovaných protinádorových léčiv, které mají řadu unikátních vlastností.
 

3 Mar 2011