Abicko  > 2011  > únor

Profesorka Blanka Říhová nominována na cenu

Europeon Inventor Award

01  
         Foto: Archiv MBÚ AV ČR

Profesorka Blanka Říhová z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR byla nominována na prestižní cenu European Inventor Award pro nejlepšího evropského vynálezce. Informoval o tom Evropský patentový úřad (EPO ) spolu s Generálním ředitelstvím Evropské komise pro podniky a průmysl. Porotci ocenili její příspěvek k vývoji cílených léčiv ničících zhoubné nádory. Její průkopnické práce zaměřené na léčbu rakoviny umožnily vývoj několika léků se specifickými mechanismy zaměřenými proti bujení zhoubných nádorů. Léky, k jejichž vývoji Říhová zásadním způsobem přispěla, vedou k posílení imunitního systému, a tím ke snížení pravděpodobnosti vzniku nových nádorových ložisek. Zatímco cytotoxické účinky chemoterapie nezasahují jen nádorové buňky, ale také jejich okolí, Říhová pracovala na vývoji "cílenější léčby", která "nejenže se zaměřuje na rakovinné buňky, ale dokonce se zdá, že posiluje imunitu", uvedl EPO ve vizitce Říhové na svých internetových stránkách. Ceremoniál spojený s udělením ceny European Inventor Award pořádá Evropský patentový úřad se sídlem v Mnichově za podpory maďarského předsednictví Evropské unii a Evropské komise. Slavnostní vyhlášení oceněných bude 19. května v Budapešti. Více zde.

 

Aktuality

4.3.2011 Akademie věd posiluje výzkum globálních změn

Na aktuální společenské otázky týkající se řešení závažného, leč mnohdy kontroverzního globálního environmentálního problému, reaguje Akademie věd ČR transformací Ústavu systémové biologie a ekologie AV ČR na Centrum výzkumu globální změny AV ČR, která je platná od 1. března 2011. Sídlo nového akademického pracoviště se zároveň přesouvá do Brna, kde by měl vzniknout také nový pavilon laboratoří a experimentálních technik. Přijatá opatření umožní soustředit výzkum globálních změn klimatu v ČR do jednoho místa.

  3.3.2011 Týden vědeckých kaváren v Praze

Společnost Česká hlava vás srdečně zve na cyklus vědeckých kaváren, které se konají každý den v týdnu od 14.–18. března 2011 vždy od 19:00 hodin v kavárně Café B. Braun (budova Lékařského domu, Sokolská 31, Praha 2, v blízkosti stanice metra I. P. Pavlova).

  2.3.2011 Pozvánka

Kabinet hudební historie Etnologického ústavu AV ČR, v. v. i., Vás 7. března 2011 ve 14:00 hodin zve do Barokního knihovního sálu Collegium Marianum ke společné oslavě probuzení hudby dvou českých barokních skladatelů k novému životu. Na prezentaci dvojice nových CD ediční řady Hudba Prahy 18. století a knihy Václava Kapsy Hudebníci hraběte Morzina budou představeni František Jiránek, Antonín Reichenauer i další virtuosové hraběte Morzina.

  1.3.2011 Popularizace v senátu

Na pozvání místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky Aleny Gajdůškové diskutovalo 22. února 2011 v Zaháňském salonku Valdštejnského paláce několik desítek vědců, politiků a popularizátorů vědy na téma Popularizace vědy jako jedna z jejích společenských úloh.

  25.2.2011 Zvýšení DPH na knihy poškodí českou literaturu a čtenáře

Uvádíme prohlášení představitelů Ústavu pro českou literaturu AV ČR k plánovanému zvýšení DPH na knihy: "Jako představitelé Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., sledujeme se znepokojením záměry současné vlády České republiky na zvýšení daně z přidané hodnoty u knih z 10 na 20 %. Náš ústav se zabývá nejen dějinami literatury a literárního života v českých zemích, ale rovněž výzkumem čtenářství a knižního trhu. Ve spolupráci s Národní knihovnou ČR jsme v letech 2007 a 2010 provedli dvě první reprezentativní šetření čtenářské kultury v České republice, srovnatelné svým rozsahem i metodou s výzkumy prováděnými v jiných vyspělých zemích. Na základě výsledků těchto šetření i na základě dalších poznatků o ekonomice literatury a čtenářství můžeme konstatovat, že v historickém srovnání je dnes u nás kniha v relaci k průměrnému platu dražší (asi o jednu třetinu), a tedy méně dostupná pro většinu populace, než byla před rokem 1989. Přitom ostatní komodity, jako jsou potraviny a spotřební zboží, jsou ve stejné relaci levnější..."

  24.2.2011 VŠTE otevírá nové studium managementu dopravy

Pro Jihočeské zájemce o vysokoškolské studium dopravy bude od akademického roku 2011/2012 nově otevřena tříletá bakalářská specializace Management dopravy a přepravy na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích.

  24.2.2011 Spolupráci mezi Akademií věd a VŠ je třeba posilovat

Na 109. zasedání Pléna České konference rektorů, které hostila Západočeská univerzita v Plzni ve dnech 17. až 18. února 2011, přislíbili předseda vlády ČR Petr Nečas a ministr školství Josef Dobeš dlouhodobější perspektivu financování vysokých škol. Předseda České konference rektorů a rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala premiérův slib kvitoval, byť zdůraznil, že se podfinancování VŠ prohlubuje i letos, a to o částku 1,3 miliardy korun.

  21.2.2011 Od jednorožců po globální oteplování

Evropský kulturní klub spolu s Radou vědeckých společností ČR Vás zvou na 172. podvečer ve čtvrtek 3. března 2011 od 17:00 hodin v zasedací místnosti č. 206, 2. patro budovy Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1, na téma Od jednorožců po globální oteplování.

  18.2.2011 Česko–kanadská spolupráce

Stránky The Record.com informovaly o návštěvě velvyslance České republiky v Kanadě Karla Žebrakovského v regionu Waterloo, kde se zajímal o možnosti spolupráce mezi institucemi v oblasti obchodu, průmyslu a vzdělávání. Velvyslance doprovázel profesor českého původu Tony Martínek působící na Conestoga College v kanadském Kitcheneru, který v roce 2009 převzal od ministra zahraničních věcí ČR cenu Gratias Agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Rozhovor s prof. Tony Martínkem si můžete přečíst zde.

  17.2.2011 Ministr školství schválil Plán výzev pro rok 2011

V rámci Plánu výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace pro rok 2011 by mělo putovat více než 3,1 miliardy korun na další podporu české vědy a výzkumu. Plán, který 16. února 2011 schválil ministr školství Josef Dobeš, počítá s podporou projektů především v oblastech modernizace informačních zdrojů výzkumných organizací, v podpoře kvalitní infrastruktury vysokých škol, která je spojena s výzkumnými a inovačními aktivitami, v podpoře efektivní politiky VaV nebo podpoře finančních mechanismů pro zakládání nových technologických firem.

  16.2.2011 Pozvánka na přednášku o nejnovějších výzkumech v Abúsíru

Pražská skupina Společnosti pro vědy a umění vás srdečně zve ve čtvrtek 10. března 2011 na přednášku Mgr. Lucie Jiráskové (Český egyptologický ústav FF UK) na téma Nejnovější výzkumy v Abúsíru. Přednáška se koná od 17:00 hod. v budově Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1, místnost č. 206, 2. patro. Vstup volný.

  15.2.2011 Před 180 lety se narodil Josef Hlávka

V únoru (15. 2. 2011) si připomínáme 180. výročí narození architekta, stavitele, nejznámějšího českého mecenáše a především zakladatele a prvního prezidenta České akademie věd a umění, Josefa Hlávky. 

  15.2.2011 Mikuláš Cacara – Obrazy, kresby

Do 4. března 2011 jsou v prostorách ICAVI v budově Akademie věd ČR na Národní třídě k vidění obrazy a kresby Mikuláše Cacary. Výstavu v podvečer 14. února 2011 slavnostně zahájil výtvarný kritik dr. Karel Žižkovský.

  10.2.2011 Nové knihkupectví Academia v Hybernské

Nakladatelství Academia otevřelo pro své zákazníky nové knihkupectví v pražské Hybernské ulici 1000/8. Zakoupit zde můžete vybrané tituly za zvýhodněné ceny.
 

  10.2.2011 Pozvánka na konferenci Vzdělanostní společnost

Akademie věd ČR, Vysoká škola finanční a správní a Masarykova univerzita pořádají 10. března 2011 v Kongresovém centru Vysoké školy finanční a správní (VŠFS) 3. ročník mezinárodní vědecké konference Vzdělanostní společnost (Věda a vzdělání ve 21. století).

  9.2.2011 RVVI schválila nový Postup pro posuzování výzkumných organizací

Rada pro výzkum, vývoj a inovace na svém 261. zasedání dne 28. ledna 2011 schválila Postup pro posuzování výzkumných organizací. Podle toho postupu, jehož text je k dispozici v sekci Legislativa - Institucionální podpora VO, bude od roku 2011 probíhat posuzování splnění podmínek pro výzkumné organizace ve dvou fázích: (1) posouzení splnění formálních znaků výzkumné organizace pro poskytování účelové podpory, a (2) posouzení, zda výzkumná organizace může být příjemcem institucionální podpory na svůj dlouhodobý koncepční rozvoj (uplatní se pro přípravu návrhu výdajů státního rozpočtu od r. 2013). Více na http://www.vyzkum.cz/FrontAktuality.aspx?idsekce=607.
 

  8.2.2011 Konference environmentální archeologie

V Archeologickém ústavu AV ČR v Brně, v. v. i., (Královopolská 147) se ve dnech od 9. do 10. 2. 2011 uskuteční 7. konference environmentální archeologie (KEA 2011). Mezioborový výzkum v kontextu archeologie přináší do současné vědy nový pohled na životní podmínky našich předků a utváření zvyků současné populace.

  7.2.2011 Fyzikální ústav zve na ústavní seminář

Fyzikální ústav AV ČR vás zve na ústavní seminář Mikroskopické studium křemíkových tenkých vrstev ve středu 23. února 2011 v 15:00 hod. v přednáškovém sále Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR na Slovance.

  4.2.2011 Osobnosti slovenské vědy představily petiční akci „Zachráňme slovenskú vedu“

Výzkum, vývoj a vzdělávání na Slovensku má přijít o téměř 180 milionů eur. Rozhodnutím slovenské vlády ze dne 2. února 2011 se má přesunout na výstavbu dálnic na 120 milionů eur z Operačního programu Výzkum a vývoj a dalších skoro 60 milionů eur z Operačního programu Vzdělávání. Petici na záchranu slovenské vědy najdete na http://www.sav.sk/index.php?lang=sk&charset=&doc=services-news&news_no=3721.

  4.2.2011 Granty Nadačního fondu Karla Janečka

Nadační fond Karla Janečka na podporu vědy a výzkumu vyhlašuje 1. Kolo grantového řízení. Podpořeny budou projekty týkající se vědy a výzkumu v těchto oblastech: matematika, ekonomie a medicína. Uzávěrka přihlášek prvního kola je 30. března 2011. Podrobné informace k požadavkům o grant naleznete na www.nfkj.cz.

 

archiv aktualit