Abicko  > 2007  > březen  > Téma měsíce

VĚDA ÚSTY POPULARIZÁTORŮ

Obrázek k článku 

Prestižní ocenění – čestné medaile Vojtěcha Náprstka za soustavnou popularizační činnost v oblasti vědy – letos 6. února převzali z rukou předsedy Akademie věd ČR prof. Václava Pačesa historik dr. Dušan Třeštík a novinář Mgr. Vladimír Kořen.

"Žijeme v šťastné době a ve šťastném prostředí – jsme součástí Evropské unie. A na nás, jakožto člena tohoto společenství, se kladou i vyšší nároky na podporu vzdělání a vědy," uvedl předseda Akademie věd v úvodu slavnostního okamžiku. Věda v České republice je narozdíl např. od Koreje financována převážně ze státního rozpočtu, a proto je potřebné, aby u nás fungovala určitá odezva směrem ke společnosti, zda byly peníze vynaloženy efektivně a jejich využití na vědu přineslo kýžený efekt, dodal prof. V. Pačes.

Zpřístupňovat a vysvětlovat nové vědecké poznatky a postupy laické veřejnosti je však pro mnohé badatele nelehkým úkolem. Naštěstí jsou mezi nimi tací, kteří se možná se schopností srozumitelně a zajímavě předávat odborné vědecké poznatky už narodili. Právě mezi ně můžeme zařadit i letošního laureáta medaile Vojtěcha Náprstka historika Dušana Třeštíka z Historického ústavu AV ČR a Centra medievistických studií AV ČR, který patří k nejaktivnějším současným popularizátorům české historie. Jeho badatelská činnost se zaměřuje na politické, kulturní a hospodářské dějiny českých zemí a střední Evropy v raném a vrcholném středověku, dějiny kultury a historického poznání. Je autorem řady vědeckých a populárně vědeckých publikací, jmenujme alespoň Kosmovu kroniku, Románské umění v Čechách a na Moravě, Počátky Přemyslovců, od roku 1989 přispívá téměř do všech celostátních deníků a do širokého spektra kulturních a společenských časopisů. Akademický bulletin uveřejnil obsáhlý rozhovor s Dušanem Třeštíkem o zcela nových souvislostech mezi zavražděním knížete Václava a zrodu samostatného českého státu v podmínkách 10. století (AB 11, 12/2005, 1/2006). Poděkování, jímž osobitý historik zaujal a přinutil k souhlasnému kývání všechny přítomné, otiskujeme na str. 7–8.

Jestliže je pro některé vědce obtížným úkolem předávat své poznatky společnosti, stejně tak složitým problémem je pro mnohé z nás vytrvale a trpělivě dumat nad jednou konkrétní úlohou, což svými slovy potvrdil i druhý laureát medaile Vojtěcha Náprstka, dramaturg a redaktor České televize Vladimír Kořen: "Věda mě přitahovala již od mládí, ale chyběla mi trpělivost, která by mi umožnila věnovat se jedné konkrétní oblasti. A tak jsem skončil u novinařiny." Vladimír Kořen jako autor a dramaturg inicioval ve zpravodajství České televize kvalitní vědeckou publicistiku a stál u zrodu dvou nejúspěšnějších televizních pořadů o vědě: Česká hlava a Planeta Věda. Nyní se podílí na přípravě nového vědecko-publicistického seriálu Živé srdce Evropy. Přestože jde o mladého novináře, po několika letech jeho intenzivní vědecko-popularizační práce v České televizi lze konstatovat, že k soustavnějšímu zájmu o vědu inspiroval i své další kolegy. "Mně věda nepřijde šedivá, nepochopitelná. Pro mě je obrovským dobrodružstvím. Takže děkuji vědcům za to, že mi otevřeli svoje laboratoře, a hlavně za to, že mě drželi za ruku, abych náhodou ve svém snění a ve své procházce po dobrodružství vědy nespadl někam, kam bych neměl," sdělil Vladimír Kořen, který za popularizaci vědy získal již v loňském roce ocenění Česká hlava 2006.

GABRIELA ŠTEFÁNIKOVÁ