Mezinárodní rok chemie aneb Chemie je Cool!

Organizátoři letošního Mezinárodního roku chemie, který vyhlásila mezinárodní organizace UNESCO společně s Mezinárodní unií čisté a aplikované chemie IUPAC, si vytyčili společný cíl: ukázat, že chemie není jen démon, který škodí, ale že dokáže také mnoho dobrého. Na tiskové konferenci k zahájení Roku chemie 18. ledna 2011 v budově Akademie věd ČR na Národní třídě předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš potvrdil, že lidé na chemii mnohdy nahlížejí nepřátelsky a pojem chemofobie není nijak nezvyklý.

tk_chemie
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Na tiskové konferenci k zahájení Mezinárodního roku chemie vystoupili předseda AV ČR Jiří Drahoš (uprostřed), prorektor pro vědu a výzkum VŠCHT Praha prof. Milan Pospíšil (vpravo) a Václav Sovák z České společnosti chemické.

„Většina populace vidí v chemii znečišťovatele, toho, kdo vypouští odpad… Bylo by ale dobré, abychom si uvědomili, že bez ní společnost nemůže fungovat, protože je jedním z klíčových oborů současnosti,“ dodal.

Pořadatelé se pokusí „oddémonizovat“ obor chemie zejména formou popularizačních a zábavných akcí. „Chtěli bychom totiž dokázat, že chemie je zábavná a užitečná. Kdo ji propadne, je to na celý život,“ vyzdvihl prorektor pro vědu a výzkum VŠCHT Praha prof. Milan Pospíšil. Jednou z takových akcí budou např. také chemické jarmarky pro žáky základních škol a studenty škol středních, které se uskuteční v letních měsících. Na začátku listopadu se představí putovní výstava seznamující s životem a dílem jednoho z nejvýznamnějších českých chemiků Otto Wichterleho. Stranou nezůstane ani největší popularizační akce Akademie věd, Týden vědy a techniky, který se letos ponese rovněž v duchu chemie.

Negativní názor společnosti na chemii však nelze změnit během jednoho roku. „Chceme proto nastartovat procesy, které v budoucnosti vnímání chemie jako vědního oboru, díky němuž existujeme – můžeme být oblečení, máme se čeho napít – posunou směrem dopředu,“ shrnul doc. Václav Sovák z České společnosti chemické.

Jelikož je Mezinárodní rok chemie částečně vyhlášen i na počest stého výročí udělení Nobelovy ceny za chemii Marii Curie, nemohla jej zahájit akce s příhodnějším názvem než Snídaně vědkyň, na níž pět významných chemiček – prof. Jitka Ulrichová z Univerzity Palackého v Olomouci, prof. Jitka Moravcová z VŠCHT Praha, prof. Gabriela Basařová z VŠCHT Praha, dr. Jana Roithová z Přírodovědecké fakulty UK Praha a dr. Dana Nachtogalová z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR – pohovořilo, co je k chemii přivedlo a čím je tento obor přitažlivý.

-srd-

18.1.2011