František Janouch získal medaili prof. Vladimíra Lista

Český svaz zaměstnavatelů v energetice udělil 9. prosince 2010 medaili profesora Vladimíra Lista „Za zásluhy o rozvoj české energetiky“ prof. Františku Janouchovi, jadernému fyzikovi a zakladateli Nadace Charty 77. Smyslem tohoto vyznamenání je ocenit dlouhodobou a obětavou práci jednotlivců ve prospěch českého energetického hospodářství se zaměřením na elektroenergetiku a teplárenství v širších souvislostech, nebo za jejich mimořádný přínos pro obor.


Janouch3
František Janouch patří mezi významné osobnosti nejen české vědy, ale i kulturního života vůbec. Obě fota: Luděk Svoboda.

V úvodu slavnostního odpoledne, které se uskutečnilo v hotelu Clarion na Praze 9, vystoupil houslový virtuóz Jaroslav Svěcený, jemuž ve stejný den předal prezident České republiky Václav Klaus Zlatou plaketu prezidenta republiky. Dne 8. prosince 2010 oslavil propagátor klasické hudby padesáté narozeniny.

                               Janouch1 

Jaderný fyzik František Janouch se narodil v roce 1931. Po druhé světové válce vystudoval fyzikální fakultu Leningradské univerzity a na Lomonosově univerzitě v Moskvě obhájil kandidátskou disertaci. Po návratu do Československa byl vedoucím oddělení teoretické jaderné fyziky v Ústavu jaderné fyziky v Řeži u Prahy a docentem na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze. V roce 1970 musel z politických důvodů odejít ze zaměstnání. O čtyři roky později byl nucen opustit Československo a odešel do švédského Stockholmu. V roce 1992 působil jako velvyslanec Československa a vedoucí československé delegace na Helsinské následné konferenci. V letech 1996–2000 zastupoval Evropskou unii v Kyjevě jako evropský zástupce ředitele projektu Science and Technology Center in Ukraine.

lsd

9.12.2010