Kalendář akcí

Today < 2011 >  < April > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Konferenci o parlamentarismu budou "sledovat" i maršálkové

U příležitosti 150. výročí prvního zasedání obnoveného českého zemského sněmu se v Praze uskuteční mezinárodní vědecká konference věnovaná vývoji moderního parlamentarismu ve střední Evropě.

Ve dnech 7.–8. dubna 2011 ji společně pořádají Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, Masarykův ústav a Archiv AV ČR, Österreichische Akademie der Wissenschaften – Zentrum für Neuzeit- und Zeitgeschichtsforschung/Kommission für die Geschichte der Habsburgermonarchie, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy a Národní muzeum.
 
Prologem této významné události bylo slavnostní odhalení sedmi obrazů maršálků českého zemského sněmu z období 1861–1913, jež se konalo ve středu 30. března v prostorách Kanceláře předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové, iniciátorky vědecké konference i vystavení pláten. Právě zde totiž byly do roku 1918 obrazy umístěny, poté uschovány v depozitáři, v roce 1939 uloženy v Národním muzeu a nakonec restaurovány díky finanční podpoře ministerstva kultury. Ceremoniál doprovázelo společné memorandum k dlouhodobé výpůjčce těchto děl, stvrzené podpisy Miroslavy Němcové a ministra kultury Jiřího Bessera.
 
Na následné tiskové besedě vyzdvihl předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš mimořádnou důležitost vzniku obnoveného českého zemského sněmu před 150 lety. Podle něho byl tehdejší parlament pro naše pozdější klíčové politiky – Masaryka a další představitele – neocenitelnou školou, ti všichni se tam „vyučili“. Ředitel Masarykova ústavu a Archivu AV ČR Luboš Velek pak zdůraznil, že konference se nezaměřuje jen na 19. století, ale též na první republiku a na další etapy moderní středoevropské historie včetně transformace totalitních parlamentů zemí bývalého „východního bloku“ po roce 1989. Jak v této souvislosti uvedl, Česká republika je jednou z mála evropských zemí, která nemá zpracované vlastní parlamentní dějiny.
 
Kulaté výročí zasedání obnoveného zemského sněmu připadá na 6. duben. První den konference (7. 4.) se odehraje v budově Poslanecké sněmovny (palác bývalého Zemského gubernia) v Praze na Malé Straně, druhý den v Nové budově Národního muzea (bývalé Federální shromáždění).

31 Mar 2011

Search

All intranet Current section