Kalendář akcí

Today < 2011 >  < April > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Seminář o Anežce České na půdě Poslanecké sněmovny

U příležitosti 800. výročí narození nejznámější české světice se konal v pondělí 4. dubna 2011 v prostorách Státních aktů Poslanecké sněmovny seminář „Svatá Anežka Česká a její historicko-společenský význam“. Akci pořádal předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Význam Anežky České v kulturně-civilizačním kontextu doby jejího života a duchovní rozměr její osobnosti zde připomněl pražský arcibiskup a předseda České biskupské konference Dominik Duka.

Ocenil zejména spirituální rozměr její sociální angažovanosti, jež představovala jednu z odpovědí na výzvy, které vyvstávaly před tehdejší společností. V tomto směru je podle arcibiskupa Duky inspirující i pro dnešní dobu.
 
Předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš se ve svém projevu zaměřil na otázky interpretace Anežčina odkazu pro současnost. Dotkl se též postavení vědy i Akademie věd v interakci
s dalšími společenskými sférami, přičemž zdůraznil, že v době Anežčina života můžeme vnímat vzájemné souznění kultury, státnosti, duchovních hodnot a také vzdělanosti. Obohacující souzvuk těchto oblastí je dnes důležitý o to více, že přes technologický pokrok se stáváme svědky hlubšího a vážnějšího rozpadu ve vzájemné komunikaci přes její fakticky neomezené možnosti – jak mezi lidmi, tak institucemi. Výsledkem je zhoršená schopnost vzájemně si naslouchat. Podle předsedy AV ČR J. Drahoše je důležité, aby ruku v ruce se vzdělaností šla i kulturnost, a to v tom nejširším slova smyslu.
 
Cesta k Anežčině svatořečení ve společensko-politických turbulencích byla tématem vystoupení Jaroslava Šebka z Historického ústavu AV ČR. Přiblížil v něm společenskou  situaci  v Československu v závěru 80. let, kdy se proces svatořečení chýlil k završení. Na základě málo známých pramenných materiálů charakterizoval jak atmosféru vzedmutí protirežimní náboženské i občanské aktivity, spojené s připomínáním našich duchovních tradic, včetně anežské, tak postup mocenských i represivních orgánů. Kanonizace Anežky Přemyslovny se konala 12. listopadu 1989 na svatopetrském náměstí v Římě a svatořečení přemyslovské princezny předjímalo události na Národní třídě o pět dní později, přinášející návrat svobody a demokracie do naší vlasti.
 
Všichni vystupující se shodli, že je důležité hledat aktuální dimenze našich národních tradic jako možnosti k vzájemnému dialogu mezi konfesní i sekulární sférou. Život a následný odkaz svaté Anežky by se tak mohl stát jedním z příkladů hledání společenských svorníků, posilujících naši státní i národní identitu, ale také snahu po zlepšení úrovně veřejného života ve společnosti.
 

8 Apr 2011

Search

All intranet Current section