Academia 

Video pro média

 

Get the Flash Player to see this player.

 

V Literární kavárně knihkupectví Academia pokřtil Stanislav Komárek svou další knihu „Eseje o přírodě, biologii a jiných nepravostech“.

Další videa

OAT audiovizualni studio

Foto pro média

Videovizitka AV ČR

projekt BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

Více o projektu

projekt CZECHGLOBE

Otevřená věda

otevrena.jpg

Vybrané zprávy

Václav Pačes: Naši vědci už odcházejí za hranice

V pořadu Interview ČT24 Václav Pačes uvedl: "Na vědu a výzkum se rozpočet nekrátí. Krátí se specificky Akademii na základě naprosto skandálních kritérií. Akademie věd je naopak připravena se v této době vzdát peněz. Jsme v ekonomické recesi, máme tady povodně. To jsou samozřejmě priority, kam musí peníze přijít. Nám nejde o to, abychom si navyšovali rozpočet nebo aby se nám peníze nebraly."

více zde

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu požaduje zachování institucionální podpory Akademie věd na úrovni roku 2009

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu doporučuje Poslanecké sněmovně ČR požádat vládu ČR o zachování institucionální podpory Akademie věd ČR ve výhledu rozpočtu na rok 2011 - 2012 na úrovni roku 2009.

více zde

Jiří Rákosník: Jak „umleli“ návrh rozpočtu na výzkum a vývoj

Opravdu se neděje nic dramatického? Stovky vědců, kteří v důsledku institucionálního podfinancování odejdou z pracovišť Akademie věd, nenajdou práci na vysokých školách. Uplatní se snad v průmyslu, který hlasitě žádá státní podporu místo aby investoval do výzkumu? Proč tedy podniky nevytvoří pracovní místa pro výzkumníky a nenabídnou jim lepší podmínky, aby k nim přešli a pracovali podle jejich požadavků?

více zde

Optonika 2011

Jiří Drahoš: Japonsko mění výzkumnou strategii.

Předseda AV ČR Jiří Drahoš se v týdnu mezi 10. – 17. 2. 2011 vydal na návštěvu Japonska. Zde jednal se členy vládní Rady pro vědu a technologie (obdoba naší Rady pro výzkum, vývoj a inovace) a sešel se s vedením japonské Rady pro vědu.


Po svém návratu uvedl, že Japonsko v příštím pětiletém národním programu pro vědu a technologie opouští dosavadní strategii osmi prioritních směrů a hodlá masívně podpořit dva komplexní směry: Green Innovation a Life Innovation. Dalším pilířem připravovaného programu je výrazné zvýšení podpory široce zaměřeného základního výzkumu. Japonsko hodlá navíc v příštích pěti letech zvýšit financování vědy a výzkumu z dnešních 3,75% na 4% HDP (pro srovnání v Česku je to asi 1,6% HDP).
 
 „ Svět dnes stojí před problémy, které jsme ještě před několika lety v podstatě ani neznali“, komentuje Jiří Drahoš změnu strategie Japonska . „Dva základní pilíře japonského výzkumu v podstatě kopírují dvě globální výzvy, před kterými lidstvo na prahu nového tisíciletí stojí – řešení energetických a environmentálních problémů a problémů se zlepšením kvality lidského života ve všech jeho aspektech.“
 

Jiří Drahoš v Japonsku rovněž navštívil dvě špičkové neuniverzitní výzkumné instituce: Národní ústav pro pokročilá průmyslová studia a technologie (AIST) a komplex ústavů základního výzkumu RIKEN. Setkal se také s vedením ministerstva pro vzdělání, vědu a technologie a s představiteli japonské grantové agentury (JSPS). Cesta předsedy Akademie věd se uskutečnila na pozvání japonského ministerstva zahraničních věcí a ve spolupráci s japonským velvyslanectvím v Praze.

23.2.2011

Akademie věd ČR - Pro média

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast