Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Medaile Vojtěcha Náprstka pro publicisty České televize

Čestnou medaili Vojtěcha Náprstka za popularizaci vědy převzali 19. ledna 2010 od předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše moderátor a hlavní scénárista pořadu České televize Historie.cs Mgr. Vladimír Kučera a Mgr. Vladimír Kunz, který se řadu let věnuje popularizaci vědy a techniky a jeho příspěvky jsou známé hlavně z pořadů z ČT – např. Teleskop, Vědník, Popularis a nyní i Port.

  naprstkovy_ceny_5

Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Předseda AV ČR oběma publicistům poděkoval za dlouholetou, profesionální práci v oblasti popularizace výsledků vědy a výzkumu a ocenil i Českou televizi, která se jako instituce veřejné služby pravidelně věnuje informování a popularizaci vědeckých poznatků.

Dr. Radek Mikuláš, místopředseda Rady pro popularizaci AV ČR, která letos vybírala kandidáty z cca 20 návrhů, k práci oceněných poznamenal: „Jsme velkými dlužníky za to, co děláte pro vědu, protože poslední léta ukazují, že se těžko obejdeme bez kladného mediálního obrazu.“

naprstkovy_ceny_3
Oba laureáti se shodli, že popularizace vědy není u nás stále dostatečná.


naprstkovy_ceny_2
„Chápu toto ocenění jako inspiraci, abychom popularizaci Akademie věd a vědy ještě zesílili a zvýraznili,“ poznamenal Vladimír Kunz.


naprstkovy_ceny_4
Vladimír Kučera: „Vědců si vážím, a proto mrzí mě, že je naše politická elita staví do role „ outsiderů“.


Vladimír Kunz, režisér dokumentárních a populárně vědeckých filmů, pracuje pro společnost HERAFILM a spolupracuje mj. s Michaelem Londesboroughem z Ústavu anorganické chemie AV ČR na pořadech Michaelovy experimenty. Díky němu se také podařilo učinit tyto televizní příspěvky přitažlivé a zábavné.

Novináři a publicistovi Vladimíru Kučerovi se již dlouho daří přibližovat moderní českou historii seriózním a atraktivním způsobem. Pořad, který pravidelně vysílaná ČT2 již od roku 2007, se věnuje problematice československých a českých moderních dějin po roce 1918. Historie.cs nejen připomíná a nově vysvětluje významná a všeobecná známá témata, ale i odkrývá neznámé a kontroverzní kapitoly našich dějin. Hosty diskusního pořadu bývají odborníci i pamětníci. Kultivovanou formou tak přispívá ke zlepšení historických znalostí a dějinného povědomí a současně předkládá i jiné možnosti interpretace českých dějin.

naprstkovy_ceny_1
 

srd

21 Jan 2011