Academia 

Video for Media

Photos for Media

RSS  

Introduction of ASCR

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Open Science

otevrena.jpg

Optonika 2011

Rok chemie 2011 - Snídaně vědkyň

 

Get the Flash Player to see this player.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snídaně vědkyň bude událostí konanou v rámci Mezinárodního roku chemie 2011 (IYC 2011) vyhlášeného Mezinárodní unií čisté a aplikované chemie IUPAC a organizací UNESCO. Bude zároveň první akcí, kterou se celý IYC 2011 otevře. Myšlenka uspořádat akci věnovanou právě ženám v chemických oborech vznikla v Brisbane na University of Queensland a má za cíl propojit telemostem v jediný den ženy vědkyně z celého světa. Ke konání této události se přihlásili např. v Toulouse, Krakově, Lundu a Wokingu; Praha se rozhodla při této příležitosti nechybět.

Součástí české Snídaně bude panelová diskuse několika významných vědkyň z oboru chemie na téma „Chemie v životě, ženy ve vědě, ženy v chemii“. Diskuse bude obecně věnována chemii a mezinárodnímu roku chemie, postavení chemie mezi jinými vědními obory. Proč je chemie v očích mladých spíše předmětem neoblíbeným a kdo je dnes ochoten se chemii věnovat. Pozvané dámy budou též hovořit o tom, proč je láká právě práce ve vědě a v chemických oborech zvláště a zda se na chemii nahlíží jako na obor spíše mužský. V čem jsou ženy jiné a čím mohou výzkum v chemických vědách obohatit? Mají jiný přístup k práci? Je pro chemii důležitá ženská intuice? A jak lze skloubit roli výzkumnice a manželky/matky?

V druhé půli Snídaně se spojíme s Krakovem, kde si za téma zvolili život Marie Curie-Sklodowské a pohovoříme o jejím významu pro dnešní chemii a její inspiraci pro ženy – vědkyně.

http://www.chemistry2011.org/participate/activities/show?id=37

The Academy of Sciences of the Czech rebublic - For media

Search

All intranet Current section