Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Humboldt klub ČR oslavil 20 let od svého založení

Akademie věd ČR hostila 6. dubna 2011 významnou událost – shromáždění Humboldt klubu České republiky, který letos slaví 20. výročí svého založení. Klub sdružuje bývalé i současné stipendisty Nadace Alexandra von Humboldta, nositele cen této Nadace i zájemce o jeho činnost. Jeho posláním je rozvíjet vědecké aktivity, podporovat mezinárodní spolupráci a udržovat styky s Alexander von Humboldt-Stiftung s cílem navazovat a prohlubovat kontakty mezi vědeckými pracovišti a výzkumnými pracovníky z ČR a Německa.

 

       
       Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
 

Setkání členů a bývalých stipendistů se zúčastnil také předseda AV ČR a člen českého Humboldt klubu prof. Jiří Drahoš, který ve svém proslovu uvedl, že jeho vědeckou kariéru zahájil právě stipendijní pobyt v Německu.
Během slavnostního setkání předali představitelé Nadace bývalým zástupcům generálního tajemníka Nadace dr. Dietrichu Papenfussovi a dr. Thomasi Berberichovi (in memoriam) dekrety o udělení čestného členství.

Nadace Alexandra von Humboldta vznikla poprvé již v r. 1860, rok po smrti tohoto světově uznávaného vědce, cestovatele, velkého humanisty a mecenáše vědy. V prvé podobě poskytovala podporu německým vědcům k uskutečnění zahraničních cest a geografickému výzkumu; finance získávala z různých zdrojů – vedle německých institucí jí přispívaly i Royal Society (London) a St. Petěrburská akademie věd. O osudech Humboldt klubu ČR více čtěte v AB 3/2011.
-lsd-

7 Apr 2011