Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Literární ceny Akademie literatury české

Akademie věd České republiky poprvé hostila udílení prestižních cen Akademie literatury české. Cenu Ladislava Fukse za celoživotní přínos české literatuře převzal 11. března 2011 v pražském sídle AV ČR význačný pedagog, spisovatel, scénárista a muzikolog Zdeněk Mahler. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil také předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

Lit_ceny7.jpg

Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Předseda AV ČR Jiří Drahoš s laureátem Ceny Ladislava Fukse Zdeňkem Mahlerem a jeho manželkou.

 

Zdeněk Mahler (*1925) je autorem mnoha knih, divadelních her, filmových scénářů a rozhlasových i televizních her. Podílel se např. na tvorbě zahraničních filmů (Amadeus, Dynastie Straussů), pro televizi připravil pořady o Antonínu Dvořákovi, Alfonsu Muchovi atd. Podle jeho námětů vznikly filmy Svatba jako řemen, Božská Ema, Zapomeňte na Dvořáka či Koncert na konci léta. „Z ocenění jsem překvapený a chápu je jako noblesní pokyn, abych už dal pokoj. Jsem ale líný přestat, takže proti větru budu foukat dál,“ uvedl Zdeněk Mahler.

 


Předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš (druhý zprava) společně s (zleva) ředitelkou Akademie literatury české Evou Kantůrkovou, generálním ředitelem TV NOVA Janem Andruškem, psychiatrem a spisovatelem Janem Cimickým a sociologem Janem Kellerem
   

Cenu Boženy Němcové převzal od předsedy AV ČR Jiřího Drahoše sociolog a environmentalista Jan Keller za publikaci Tři sociální světy, v níž se zabývá proměnami sociální struktury dnešní společnosti. „ Snažíme se poukázat na autory, kteří se nevejdou do obsahu jiných knižních cen. Ačkoli Jan Keller napsal sociologickou knihu, má sociologie v tomto případě tak blízko ke krásné literatuře, že jsme ji chtěli ocenit,“ uvedla ředitelka Akademie literatury české Eva Kantůrková.

 

Lit_ceny4.jpg
Cenu Boženy Němcové předal Janu Kellerovi předseda AV ČR Jiří Drahoš.

 

Poslední z cen – Cena Karla Hynka Máchy – získal in memoriam literární historik a teatrolog Vladimír Justl, editor básníka Vladimíra Holana. Akademie jej ocenila za významnou podporu začínajících autorů.

  


Ředitelka Akademie literatury české Eva Kantůrková patří mezi významné české spisovatelky a scénáristky.

  

Akademie literatury české je společenstvím spisovatelů, literárních vědců a kritiků, které má za cíl přispět k rozvoji české literatury. Své ceny, jimiž nechtějí podporovat výhradně zavedené a známé autory, udílí od roku 2006. Akademie od počátku své existence spolupracuje s Nadací Nova.
lsd
 

14 Mar 2011