Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Konec éry raketoplánů

Astronomický ústav AV ČR spolu s Americkým centrem uspořádaly 22. března 2011 tiskovou konferenci věnovanou tématice ukončení letů raketoplánů. Během tohoto setkání byl rovněž představen český maskot, krtek z proslulého animovaného seriálu výtvarníka Zdeňka Milera, který bude na misi STS 134 doprovázet amerického astronauta Andrewa Feustela, jehož žena česko-indického původu má tuto postavičku v oblibě.

Tiskové konference se zúčastnil americký velvyslanec Norman Eisen, ředitel Astronomického ústavu Petr Heinzel, předseda Akademie věd Jiří Drahoš a popularizátor v oboru kosmonautiky Antonín Vítek.


S letem STS 134 Endeavour je spojen bohatý program na popularizaci kosmonautiky. (Více na stránkách http://www.dokosmuskrtkem.cz/) „Pomocí krtka bychom rádi přiblížili vesmírný výzkum dětem nejen v Česku, ale i v ostatních státech, kde je populární,“ uvedl ve svém pozdravu Andrew Feustel, astronaut a specialista mise letu raketoplánu STS-134, která 19. dubna 2011 odstartuje k Mezinárodní vesmírné stanici.


Ředitel Astronomického ústavu Petr Heinzel připomenul vazbu astronautů NASA k České republice. Např. americký astronaut Eugen Andrew Cernan s českými předky, který je historicky posledním pozemšťanem, jenž opustil povrch Měsíce, po své misi navštívil Československo, aby zde předal řediteli Astronomického ústavu československou vlajku, která ho během letu doprovázela. Dále pak v roce 1996 letěl na misi STS 79 Atlantis český přístroj mikroakcelerometr, který vyvinuli odborníci z Astronomického ústavu AV ČR. „Jedná se o přístroj na měření negravitačních vlivů na družice. Po úspěchu tohoto zařízení dochází k realizaci celé série těchto zařízení pro Evropskou kosmickou agenturu,“ zmínil ředitel ASÚ AV ČR. V roce 2009 byl členem poslední mise k Hubbleovu teleskopu Andrew Feustel (více v příspěvcích Hlavně nerozbít teleskop, to byla naše mantra, Hubbleův vesmírný dalekohled).


Za technický zázrak avšak ekonomický propadák označil raketoplány přední český znalec a popularizátor v oboru kosmonautiky Antonín Vítek. Raketoplány jakožto mnohonásobně použitelné nosné prostředky měly snížit náklady na vesmírné mise na desetinu, což se zdaleka nepodařilo kvůli komplikované přípravě letů. Po raketoplánu Endeavour se do vesmíru vydá raketoplán Atlantis, a tím jejich éra skončí. Pro dopravu amerických, kanadských, evropských a japonských astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS se místo raketoplánů budou nadále využívat ruské třímístné transportní lodi typu Sojuz TMA.
-srd-
 

23 Mar 2011