Kalendář akcí

Today < 2011 >  < May > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Výsledky Mezinárodního auditu vědy, výzkumu a inovací

První důležitý výstup a v pořadí již druhou průběžnou zprávu nezávislého Mezinárodního auditu vědy, výzkumu a inovací zveřejnilo dnes Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Podle náměstka ministra pro výzkum a vysoké školství Jana Kouckého pokulhává český model výzkumu a vývoje za zahraničními systémy nejen z hlediska strategického řízení, ale i v rozdrobenosti celkové zodpovědnosti, kterou pak nakonec nenese žádné ministerstvo.

„Výraznou slabinou je, že kvalitu celého inovačního systému neumíme dosud ani hodnotit,“ připomněl Jan Koucký. Zmíněnou expertní zprávu zpracovalo konsorcium několika renomovaných zahraničních institucí pod vedením Erika Arnolda, ředitele britské společnosti Technopolis. Její autoři se zaměřili na tři základní aspekty – řízení, hodnocení výsledků a financování vědy, výzkumu a inovací.
 
Erik Arnold poukázal na to, že vztah mezi vývojem a inovacemi není lineární proces – zahrnuje řadu institucí. Zkvalitnění stávajícího systému vede přes zlepšení výkonu, propojení s průmyslem a vytvoření rámcových podmínek, za nichž může celý projekt fungovat. Vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace neplní podle Erika Arnolda svou poradní funkci, nýbrž výkonnou. Je jakýmsi virtuálním ministerstvem pro vědu, což pak chybně vede k přijímání centralizovaných rozhodnutí.
 
„Doporučujeme budování konsensu a dlouhodobé strategie, jež by zahrnula všechny subjekty, instituce ve všech kategoriích, která by nezacházela do přílišných detailů,“ uvedl Erik Arnold. Zdůraznil též, že při hodnocení výsledků výzkumné práce by se již neměly používat současné metodologické postupy. Podle Erika Arnolda je třeba najít nové způsoby, které budou jednotlivé subjekty propojovat, ovšem ne na mechanické bázi jako doposud. Doporučuje kombinaci různých metod, různých modelů řízení a financování podle typové odlišnosti jednotlivých organizací.
 

18 Apr 2011

Search

All intranet Current section