Kalendář akcí

Today < 2011 >  < May > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Oslavy prof. Antonína Holého, objevitele nových antivirotik

Objevitel nových antivirotik a dosud nejúčinnějších léků proti AIDS, jeden z nejúspěšnějších českých vědců 20. a 21. století profesor Antonín Holý slaví dvě významná jubilea – 75. narozeniny a 25. výročí první publikace svých převratných poznatků v prestižním časopisu Nature. Při této příležitosti se v Praze sešel se svými dvěma životními spolupracovníky – Erikem de Clercqem, který též slaví životní jubileum, sedmdesátiny, a s Johnem C. Martinem, jenž oslavil šedesátiny.

Narozeninové setkání za přítomnosti české vědecké elity včetně předsedy AV ČR Jiřího Drahoše, velvyslankyně Belgie v ČR J. E. Renilde Loeckx a dalších významných osobností z domova a zahraničí se uskutečnilo ve středu 4. 5. na zámečku v Průhonicích, v prostorách Botanického ústavu AV ČR. Oslavy vrcholí ve čtvrtek 5. 5. v pražské Národní technické knihovně odborným sympoziem „Chemie potkává biologii“. Hlavním tématem bude pochopitelně zmíněný přelomový objev antivirotik a rovněž spolupráce s farmaceutickou firmou Gilead Sciences.

  

 „Velice si cením jeho vědomostí a intuice, která je nepřekonatelná! Doufejme, že mladí vědci budou pokračovat v jeho šlépějích a že si brzy najdou svou vědeckou parketu a budou podobně úspěšní jako on,“ vyzdvihl význam profesora Holého a jeho přínosu světové vědě a potažmo medicíně ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR RNDr. Zdeněk Havlas. Právě v této vědecké instituci profesor Holý od roku 1960 působí, nyní jako emeritní pracovník.
 
Profesor Antonín Holý se celý svůj život věnuje vědecké práci v oblasti organické chemie. Zásadním a ojedinělým způsobem se zasloužil o vývoj medicinální chemie a založil českou školu chemie nukleových kyselin, známou po celém světě. Se svým týmem objevil skupinu látek s obecným názvem „acyklické nukleosid fosfonáty“, které se staly základem nové generace léků působících nejen proti virům. Profesor Holý tedy dokázal látky nejen připravovat, ale podařilo se mu též získat partnery pro jejich biologické testování (prof. Eric de Clercq z Katolické univerzity v Lovani v Belgii) a posléze i komerční partnery pro přípravu léků (Gilead Sciences, Inc., USA). Tak se „jeho“ látky staly základem dnes nejdůležitějších léků v boji proti AIDS (Viread, Truvada, Atripla) a hepatitidě typu B (Hepsera, Viread). Antivirotika z laboratoře Antonína Holého jsou aplikována u 90 % nově léčených HIV pozitivních a AIDS pacientů, u stávajících pacientů činí jejich podíl 70 %.
 
V ÚOCHB AV ČR nadále pokračuje výzkum založený na objevných poznatcích prof. Antonína Holého. Ten svou laboratoř v roce 2010 rozdělil na čtyři skupiny – tři vědecké týmy a jeden vědecko-servisní tým, vedené mladými badateli: Cílené analogy složek nukleových kyselin (Ing. Zlatko Janeba, Ph.D.), Analoga nukleosidů a nukleotidů pro biomedicínské aplikace (RNDr. Marcela Krečmerová, Ph.D.), Medicinální chemie antimetabolitů (Mgr. Radim Nencka, Ph.D.) a Biochemická farmakologie antimetabolitů (Mgr. Helena Mertlíková-Kaiserová, Ph.D.). Ve skupině Zlatka Janeby působí i jeden z posledních doktorandů profesora Holého, Ing. Petr Jansa, který je v současné době jeho nejbližším spolupracovníkem.
 
„Kdo nehledá, nenajde. Takže samozřejmě hledáme dál, snažíme se nacházet nové a nové účinné látky. Jestli se některá ujme, nebo ne, nevíme. Ale to, že máme určitou šanci je nalézt, představuje závazek. Proto nesmíme přestat hledat.“
Prof. Antonín Holý, DrSc.
   

5 Apr 2011

Search

All intranet Current section