Z monitoringu tisku

Člověk a pravidla – dělají pravidla „člověka člověkem“?

Čtvrtině živočichů v EU hrozí vyhnutí, varuje Brusel

Vývoj antivirotik – k mezinárodní konferenci a výročí prof. Holého

Rozhovor předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše v Impulsech Václava Moravce

Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.

 

 

Fyzikální ústav zve na ústavní seminář

Fyzikální ústav AV ČR vás zve na ústavní seminář Uhlíkové nanostruktury z pohledu spektroelektrochemie ve středu 20. dubna 2011 v 15:00 hod. v přednáškovém sále Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR na Slovance.

 

Program: Prof. Ladislav KAVAN, Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského A V ČR, v. v. i.

 

Uhlíkové nanostruktury z pohledu spektroelektrochemie

 

Přelom 20. a 21. století je svědkem intenzívního zájmu o uhlíkové nanostruktury. Jeho milníky jsou objev fullerenů, objasnění vlastností uhlíkových nanotrubic a v poslední době nástup studia grafenu. Pro základní i aplikovaný výzkum uhlíkových nanostruktur se často využívá různých metod spektroskopických a elektrochemických. Synergická aplikace obou přístupů je principem tzv. in-situ spektroelektrochemie, která spočívá v měření příslušných spekter za současné elektrochemické kontroly vzorku. Spektroelektrochemie patří pro svou náročnost k méně rutinním experimentálním technikám, a je proto pěstována jen na několika světových laboratořích.

Optická a Ramanova spektroelektrochemie uhlíkových nanotrubic, grafenu a fullerenových lusků poskytuje fundamentální informace o procesech přenosu náboje v těchto materiálech. Využití elektrochemického nabíjení je atraktivní alternativou chemického dopování, neboť dovoluje nejen přesnou kontrolu pozice Fermiho hladiny, ale nabízí i podstatně širší škálu kompenzujících iontů, které jsou k dispozici v prostředí vodných i aprotických roztoků elektrolytů, případně i v prostředí iontových kapalin. V obou základních přístupech, tj. jak při chemických redox procesech, tak i při elektrochemickém nabíjení, dochází ke změnám elektronové struktury, což se adekvátním způsobem projeví např. v optických a vibračních spektrech uvedených nanomateriálů.

Tato tématika je u nás rozvíjena od roku 2000, kdy jsme jako první použili optickou spektroelektrochemii ve Vis-NIR oblasti pro charakterizaci jednostěnnných uhlíkových nanostrubic (SWNT) a současně pro stejnou aplikaci rozpracovali i Ramanovu spektroelektrochemii. V následujících letech bylo prostudováno spektroelektrochemické chování dalších základních uhlíkových nanostruktur, tj. fullerenových (C60, C70) lusků a dvojstěnných uhlíkových nanotrubic (DWNT). V přednášce budou shrnuty hlavní výsledky těchto studií, které jsou námětem více než 50 původních prací a tří přehledných referátů, viz níže. Přednáška rovněž poukáže na dosud otevřené otázky, jež jsou zřejmou výzvou pro další experimentální i teoretické úsilí na tomto poli.

 

REFERENCE
L. Kavan, L. Dunsch, “Spectroelectrochemistry of carbon nanostructures” ChemPhysChem 8, 974-998 (2007).
L. Kavan, L. Dunsch, “Electrochemistry of Carbon Nanotubes” in (A. Jorio, G. Dresselhaus, M.S. Dresselhaus, Eds.) Carbon Nanotubes: Advanced Topics in the Synthesis, Structure, Properties and Applications, Springer, Berlin, 2008, pp. 567-603.
L. Kavan, L. Dunsch, “Spectroelectrochemistry of carbon nanotubes”, ChemPhysChem. 12, 47-55 (2011).

doc. Jan Řídký, CSc.,
ředitel Fyzikálního ústavu AV ČR, v. v. i.

 

31.3.2011