Z monitoringu tisku

Člověk a pravidla – dělají pravidla „člověka člověkem“?

Čtvrtině živočichů v EU hrozí vyhnutí, varuje Brusel

Vývoj antivirotik – k mezinárodní konferenci a výročí prof. Holého

Rozhovor předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše v Impulsech Václava Moravce

Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.

 

 

Abicko  > 2007  > červ-srp  > Kultura a společnost

EVROPSKÝ KULTURNÍ KLUB POKRAČUJE

Obrázek k článku 

Setkávání vzdělaných občanů je pro společnost vždy významné a v dnešní době plné překotných přeměn zvláště potřebné. Sledování myšlenek, jejich porovnávání a tříbení přispívá k vědomí pospolitosti a možnostem každého jednotlivce prospět svými idejemi společnému dílu. Evropský kulturní klub je jednou z nepočetných společností, která se věnuje naplňování této potřeby.

Jednou měsíčně pořádá podvečery v příjemném konferenčním sále č. 206 v budově Akademie věd ČR na Národní třídě, kde ke kultivovanosti setkání přispívá i nádherný obraz Hynaisova Paridova soudu. EKK působí již od konce roku 1990 a letošní únorový podvečer si zapsal již 140. číslo v pořadí. Zevrubnou zprávou o pojetí podvečerů, tématech a osobnostech, které na setkání vystoupily, informoval v Akademickém bulletinu Jiří Grygar (AB 3/2002) již v roce 2002. Po uplynutí více než pěti let se sice mnohé změnilo, ale smysl a význam práce EKK přetrvává dále. Od Grygarovy zprávy se uskutečnilo více než padesát dalších podvečerů.

Do konce roku 2003 stál v čele Evropského kulturního klubu prof. Miroslav Kutílek, významný pedagog a osobnost, muž, který stál u zrodu Evropského kulturního klubu ještě v době před převratem. Díky jeho snaze uvádět v podvečerech zajímavá témata se přednáškový sál plnil publikem, které nejen naslouchalo přednášejícím, ale v diskuzích aktivně prezentovalo svá stanoviska a kritické poznámky. Pisatel převzal žezlo od profesora Kutílka počátkem roku 2004, a to nejen virtuální, ale skutečné – díky řezbáři a astronomovi, obětavému účastníkovi podvečerů. Spolu s žezlem převzal pisatel i vžitý a osvědčený způsob jednání. Při podvečerech i nadále vystupují nejméně tři panelisté, kteří hovoří k danému tématu ze svého osobního pohledu a s přístupem odpovídajícím jejich odbornosti. Během jednoho z letos uskutečněných podvečerů vystoupili na téma Kultura a kultivovanost v období rostoucí prosperity v postupném sledu socioložka, psychiatr a bohemistka. Tento způsob vnáší do podvečera nejen osvěžení a oprošťuje jej od jednotvárnosti přednesu jedné osobnosti, ale zbavuje jej i jednostranného pohledu.

Je nutno upozornit, že v programu vystupují přední osobnosti, díky nimž mají podvečery vysokou úroveň, kultivovaný průběh a vedou k myšlenkovému obohacení účastníků. Domnívám se, že nejvýznamnější je, když účastníci odcházejí povzbuzeni přesvědčením, že se podílejí na svobodném myšlení a zbavují se vlivu vtírající se autority, jenž je velkou zábranou rozvoje poznávání a poznání. Nelze než souhlasit se slovy Alberta Einsteina: "opojení autoritou je největším nebezpečím pravdy".

Děkuji všem, kdo svým aktivním a obětavým podílem přispívají k rozvoji Evropského kulturního klubu, kdo mu s laskavostí vytvářejí podmínky k setkávání jak poskytováním střechy nad hlavou, tak i administrativně-organizačním úsilím, jmenovitě pak vedení Akademie věd a Rady vědeckých společností.

Libor Pátý,
předseda Evropského kulturního klubu