Z monitoringu tisku

Člověk a pravidla – dělají pravidla „člověka člověkem“?

Čtvrtině živočichů v EU hrozí vyhnutí, varuje Brusel

Vývoj antivirotik – k mezinárodní konferenci a výročí prof. Holého

Rozhovor předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše v Impulsech Václava Moravce

Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.

 

 

Abicko  > 2007  > červ-srp  > Z Bruselu

PRVNÍ VÝZVY 7. RP – PRVNÍ STATISTIKY

První výzvy 7. rámcového programu byly publikovány v prosinci 2006 a ve specifickém programu Spolupráce jsou v tuto chvíli již téměř všechny uzavřeny. I když Evropská komise systematicky žádná konkrétní čísla o návrzích projektů nezveřejňuje, některé statistiky známy jsou.

První výzva zcela nového programu Myšlenky, jenž podporuje excelentní výzkumné pracovníky 2–9 let po doktorátu a jehož granty slouží k vytvoření vlastního výzkumného týmu a nastartování kariéry nadějných vědeckých pracovníků, vzbudila velký zájem – Evropská výzkumná rada již obdržela celkem 9167 návrhů projektů.

Také specifický program Kapacity zaznamenává velký zájem. Do programů Regiony znalostí a Výzkumný potenciál bylo dohromady podáno na 500 návrhů projektů ze 24 zemí! Největší zájem vzbudilo téma REGPOT-2007-1. Unlocking and Developing the Research Potential in the EU’s Convergence Regions and Outermost Regions, kde Komise zaznamenala celkem 255 návrhů projektů. Podle předběžných odhadů bude Evropská komise v těchto výzvách financovat zhruba jeden projekt z deseti.

I o téma druhého specifického programu Spolupráce – Potraviny, zemědělství a rybářství, biotechnologie je velký zájem: Komise obdržela celkem 414 návrhů projektů pro 74 témat. Nejvíce koordinátorů je z Itálie (84), Spojeného království (51), Německa (35) a Španělska (28).

Do první výzvy Letectví bylo podáno celkem 195 návrhů projektů, z toho 173 projektů pro Level 1. Požadovaný příspěvek od EK je 783 milionů eur, k dispozici je pouze 217 milionů eur. Financován bude každý třiapůltý projekt.

Táňa Perglová,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR