Z monitoringu tisku

Člověk a pravidla – dělají pravidla „člověka člověkem“?

Čtvrtině živočichů v EU hrozí vyhnutí, varuje Brusel

Vývoj antivirotik – k mezinárodní konferenci a výročí prof. Holého

Rozhovor předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše v Impulsech Václava Moravce

Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.

 

 

Abicko  > 2007  > červ-srp  > Rada pro výzkum a vývoj

Informace z 224. zasedání Rady pro výzkum a vývoj 8. června 2007

ZÁVAŽNÉ PROJEDNÁVANÉ BODY A ZÁVĚRY ZE ZASEDÁNÍ

Zajištění činnosti Rady
Rada vyslovila znepokojení nad tím, že se MŠMT a Úřad vlády ČR řadu měsíců neshodly na předložení materiálu o zajištění činnosti Rady vládě a požádala předsedu Rady, premiéra Ing. M. Topolánka, a vládu, aby na schůzi vlády dne 11. června 2007 rozhodli o její činnosti.

Rekapitulace plnění opatření přijatých na základě předcházejících analýz VaV
Vláda usnesením ze dne 30. listopadu 2006 schválila Analýzu stavu výzkumu, vývoje a inovací v České republice a jejich srovnání se zahraničím v roce 2006 a uložila předložit vládě do 30. června 2007 souhrnnou rekapitulaci plnění opatření přijatých na základě předcházejících analýz a návrh opatření nových.
Rada vzala materiál, který byl vytvořen na základě informací a údajů od jednotlivých resortů, na vědomí a uložila předsednictvu a sekretariátu Rady materiál přepracovat a sladit se zadáním a s principy zajištění cílů reformy VaV. Materiál bude znovu předložen na 225. zasedání Rady v září 2007. Rada z těchto důvodů požádala 1. místopředsedkyni Rady PhDr. M. Kopicovou o zaslání dopisu předsedovi vlády s žádostí o odklad termínu předložení tohoto materiálu vládě.

Ceny vlády za VaV
Rada uložila předsednictvu a sekretariátu Rady projednat se společností Caneton, s. r. o., realizátorem projektu Česká hlava, materiál s návrhy změn v udělování cen za výzkum a vývoj.

Návrh Metodiky hodnocení VaV 2007
Metodika hodnocení výzkumu a vývoje a jejich výsledků v roce 2007 vznikla jako konsensus pracovních skupin a odborných komisí RVV a MŠMT. Po roce 2008 je cílem změna systému poskytování a přidělování institucionální podpory výzkumu a vývoje v České republice. Úkolem Rady je navrhnout rozdělování zejména institucionálních prostředků mezi rozpočtové kapitoly na základě objektivních kritérií, způsob využití výsledků hodnocení pak stanoví novela zákona č. 130/2002 Sb. Rada předloží návrh Metodiky hodnocení VaV 2007 do meziresortního připomínkového řízení.

Struktura dat IS VaV 2008
Rada předloží návrh Změn IS VaV 2008 do meziresortního připomínkového řízení a po jeho provedení a vypořádání materiál schválí na svém 225. zasedání v září 2007.

Koncepce IS pro inovace – podklad k diskusi
Rada souhlasila s navrženou koncepcí informačního systému pro inovace. Předsednictvu a sekretariátu uložila předložit na 226. zasedání materiál zpracovaný dle koncepce připomínek a výsledků jednání s MPO a MŠMT.

Zelená kniha Evropský výzkumný prostor: nové perspektivy
Rada se seznámila s českou verzí Zelené knihy Evropský výzkumný prostor: nové perspektivy a schválila předložený návrh stanoviska.

Návrh stanoviska Rady k programu VaV MPO "TIP" (dříve "TRIO")
Rada vzala na vědomí přepracovaný program VaV MPO "TIP", schválila stanovisko, kterým Rada doporučuje vládě materiál schválit v předloženém znění po zapracování připomínek uvedených ve stanovisku Rady, a uložila sekretariátu Rady toto stanovisko zaslat MPO.

Stanovisko Rady k opakované žádosti k výzkumu na lidských embryonálních kmenových buňkách (VLEKB)
Rada vzala na vědomí žádost o povolení k VLEKB od Masarykovy univerzity Brno. Vzhledem k tomu, že jednání Bioetické komise RVV proběhlo 12. června 2007 (po zasedání Rady), byl vypracován postup schválení stanoviska Rady k této žádosti.

Souhrnná zpráva ze zasedání Rad pro VaV (Berlín, ve dnech 9.–11. května 2007)
Rada vzala na vědomí Souhrnnou zprávu ze zasedání Rad pro výzkum a vývoj EU, kterého se zúčastnil zástupce Rady Ing. M. Janeček.

Priority českého předsednictví EU – materiál k diskusi Rada se zabývala aktuálním rozpracováním prioritních témat předsednictví ČR v Radě EU v roce 2009 (Priority ve výzkumu a vývoji, Priority ve vzdělávání a Priority pro konkurenceschopnost) a požádala členy a stálé hosty Rady, aby k materiálům zaslali své návrhy a připomínky, které předsednictvo Rady projedná a zašle MŠMT.

Návrh na odložení novely zákona č. 130/2002 Sb.
Rada schválila návrh dopisu 1. místopředsedkyně Rady PhDr. M. Kopicové předsedovi vlády s žádostí o odklad novely zákona č. 130/2002 Sb. do konce roku 2007. S ohledem na chystanou rozsáhlou reformu systému výzkumu a vývoje v České republice je vhodné vyčkat a do věcného záměru zapracovat výsledky této reformy.