Z monitoringu tisku

Člověk a pravidla – dělají pravidla „člověka člověkem“?

Čtvrtině živočichů v EU hrozí vyhnutí, varuje Brusel

Vývoj antivirotik – k mezinárodní konferenci a výročí prof. Holého

Rozhovor předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše v Impulsech Václava Moravce

Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.

 

 

Abicko  > 2011  > únor

Evropský týden mozku již potřinácté

01 01 01       
       Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Akademie věd ČR se od 14. března 2011 opět připojuje k Evropskému týdnu mozku, v jehož rámci badatelé zabývající se výzkumem mozku informují veřejnost o nejnovějších výsledcích. „Onemocnění centrální nervové soustavy (CNS) patří mezi největší medicinské problémy moderní společnosti. Jejich léčba je velmi drahá a veřejnost nemá o těchto nemocech dostatek informací. O dílčích úspěších našich vědců proto tradičně informujeme formou popularizačních přednášek,“ uvedla na tiskové konferenci prof. Eva Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR. Podle prof. Josefa Syky z téhož akademického pracoviště mají české neurovědy vysokou úroveň jak vlastním výzkumem, tak i klinickými aplikacemi. „Pracoviště, která se neurovědami zabývají, jsou soustředěna nejvíce v Praze, v menším rozsahu v Plzni, Olomouci, Hradci Králové. V příštích letech mají ale v Brně vzniknout dvě rozsáhlá výzkumná centra – CEITEC a ICRC –, jejichž infrastruktury budou využívat také pražští vědci.“
Studenti i veřejnost mohou od pondělí do čtvrtka navštívit celkem osm přednášek, na nichž se dozvědí například o zpracování bolesti, přenosu sluchových informací, zobrazovacích metodách, kmenových buňkách, biomateriálech, nanotechnologiích či o tkáňových náhradách. Stranou zájmu nezůstanou mezinárodní projekty a spolupráce, klinické aplikace a popularizace neurověd. Českou část Evropského týdne mozku připravuje Česká společnost pro neurovědy ve spolupráci s ÚEM AV ČR a Centrem neurověd již po třinácté. Evropskou část koordinuje European Dana Aliance for the Brain, na americkém kontinentě Dana Aliance for Brain Initiatives, na jejíchž webových stránkách naleznete zprávy o výsledcích v oblasti výzkumu mozku od roku 2000.
-lsd-

Aktuality

5.5.2011 Chemie potkává biologii

Symposium Chemie potkává biologii, které pořádá Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, po svém slavnostním zahájení na zámku v Průhonicích (pracoviště Botanického ústavu AV ČR) pokračovalo 5. května 2011 v Ballingově sále Národní technické knihovny.

  4.5.2011 Čtvrt století od publikace objevu unikátní skupiny chemických látek

Setkáním na zámku v Průhonicích za účasti klíčových osobností v oblasti výzkumu a vývoje antivorových látek, belgické velvyslankyně v Praze, zástupkyně amerického velvyslanectví, představitelů Akademie věd ČR i univerzit započalo symposium Chemie potkává biologii pořádané Ústavem organické chemie a biochemie AV ČR. Byla to nejen příležitost čtvrtstoletí od zveřejnění objevu nových antivirotik, ale i životní jubilea všech tří jejich "duchovních otců", které symposium provázejí. Objevitel nové skupiny látek Antonín Holý z ÚOCHB slaví letos 75. narozeniny, jeho blízký spolupracovník prof. Erik de Clercq z Katolické univerzity v belgické Lovani se dožívá 70 let a John Martin, ředitel firmy Gilead Sciences, která antivirotika vyrábí, má letos šedesátiny.

  4.5.2011 Pozvánka na přednášku Explaining Differences in Teacher Effectiveness

Ve čtvrtek 12. května 2011 od 17:00 hod. se v budově CERGE-EI, Politických vězňů 7, Praha 1 uskuteční přednáška prof. Rivkina (Amherst College) na téma Explaining Differences in Teacher Effectiveness. Pozvánku naleznete zde.

  3.5.2011 Nejlepší články časopisu Živa za rok 2010

Neorenesanční Lannova vila hostila 2. května 2011 tradiční setkání časopisu Živa s autory nejlepších článků za uplynulý rok. Podle šéfredaktorky nejstaršího českého přírodovědeckého časopisu Jany Šrotové vychází Živa především díky autorům, kteří jako svou stavovskou čest cítí potřebu seznamovat čtenáře s výsledky své práce, byť je pro ně stále složitější najít si čas na psaní populárně-odborných článků. Přírodní vědy Živa popularizuje již od roku 1853.

  3.5.2011 Cena Inženýrské akademie

Inženýrská akademie České republiky, o. s., vyhlašuje soutěž o Cenu Inženýrské akademie České republiky za rok 2011. Cena je dotována částkou 50 000 Kč a bude udělena v kategorii za vynikající realizovaný technický projekt. Návrhy na udělení ceny mohou předkládat právnické i fyzické osoby ČR.

  3.5.2011 Před 200 lety vyšel Všeobecný občanský zákoník

U příležitosti 200. výročí vydání Všeobecného občanského zákoníku pořádají Historický ústav AV ČR, v. v. i., spolu s Českou společností pro výzkum 18. století a Vídeňskou univerzitou – Iuridicum, Europa Bruecke Raabs od 16. do 29. října 2011 v pražské vile Lanna mezinárodní konferenci Občanská společnost na papíře aneb Konstrukce, kodifikace a realizace konceptu občanské společnosti v habsburské monarchii.

  3.5.2011 Richard Bonneville: Zkoumání sluneční soustavy: jaká role pro Evropu?

Objevování vesmíru se jednou stane záležitostí celého lidstva, jehož se jednotlivé národy účastní dle svých kompetencí, zdrojů a priorit. O nesporných trumfech, které by Evropě umožnily hrát vedoucí úlohu v mezinárodním programu vesmírného výzkumu, promluví 16. května 2011 v 18:00 hod. ve Francouzském institutu v Praze Richard Bonneville, zástupce ředitele Národního centra kosmického výzkumu (CNES) pro oblast prognostik, strategií a programů vesmírného výzkumu. Richard Bonneville bude diskutovat s Janem Kolářem, ředitelem České kosmické kanceláře.

  3.5.2011 Stipendia Fulbrightova programu

Komise J. Williama Fulbrighta v České republice, která letos slaví své dvacáté výročí, upozorňuje na soutěž o stipendia Fulbrightova programu, jež vyhlašuje na akademický rok 2012–2013. Fulbrightův program patří k nejprestižnějším vzdělávacím programům na světě. Založil jej již v r. 1946 americký senátor J. William Fulbright. Jedním z cílů Fulbrightova programu je prostřednictvím výměn v oblasti vzdělávání a výzkumu zvyšovat porozumění mezi Spojenými státy americkými a partnerskými zeměmi.

  1.5.2011 Když se sopky a zemětřesení probouzejí k životu

V Geofyzikálním ústavu AV ČR na pražských Roztylech vyvrcholil 28. dubna 2011 rozmanitý program Dne Země, který studentům a veřejnosti nabídl přednáškový cyklus zaměřený na nedávné geologicky významné události (např. ropnou katastrofu v Mexickém zálivu či zemětřesení v Japonsku) a dvě expozice Barevný svět hornin pod mikroskopem a Záznam pohybu. Podobně jako loni přilákalo příjemné a inspirativní prostředí místního geoparku, který shromažďuje unikátní kolekci více než 40 horninových vzorků upomínajících na krásu hornin Českého masivu, nespočet zvídavých žáků a studentů – nechyběli samozřejmě ani náhodní kolemjdoucí. Ti všichni se nechali po celý den okouzlovat působivými experimenty místních geologů. Jedním z mnoha byla např. simulace výbuchu sopky.

  29.4.2011 Středoškoláci zápolili v budově Akademie v soutěži Expo Science Amavet

Již 18. ročník národního kola soutěže vědeckotechnických projektů středoškoláků AMAVET hostila ve dnech 28.–29. dubna 2011budova Akademie věd ČR. Záštitu nad ním i letos převzal předseda Akademie věd prof. Jiří Drahoš, kterého při zahájení zastoupil místopředseda AV ČR prof. Vladimír Mareček. Autory 38 projektů, kteří postoupili z regionálních kol v Pardubicích, Brně a Příbrami do národního finále, hodnotila odborná porota složená ze zástupců vysokých škol a akademických pracovišť.

  28.4.2011 Akademický bulletin 4/2011 – Oprava v PDF verzi ke stažení

Vážení čtenáři, do dubnového čísla Akademického bulletinu se nám vloudily chyby v popiscích, za které se všem jmenovaným i čtenářům omlouváme. Na str. 24 doprovází rozhovor O chemii, badatelství a mnohaprostorových duších 1 snímek Rudolfa Zahradníka se Zdeňkem Lojdou a s onkologem Josefem Kouteckým (uprostřed). Mylně bylo uvedeno jméno Jaroslav, které patří jmenovci-fyzikovi, o němž se hovoří v textu. Fotografie na str. 27 zachycuje ministra životního prostředí Tomáše Chalupu při oceňování studentů.

  28.4.2011 Milan Maur: Záznamy pohybu

Geofyzikální ústav AV ČR, v. v. i., a Archiv výtvarného umění, o. s., srdečně zvou na 32. výstavu cyklu Setkávání: Milan Maur: Záznamy pohybu (kresby, digitální fotografie), která je k vidění v přednáškovém sále Geofyzikálního ústavu, Boční II/1401, Praha 4-Spořilov. Výstava bude otevřena od 28. dubna do 10. června 2011, po-pá 8.00–16.00 hodin.

  28.4.2011 Věda a umění/Věda za polárním kruhem

Vědci z Jihočeské univerzity a jejich spolupracovníci z dalších institucí zabývající se polárním výzkumem spolupořádají v Praze výstavu Věda a umění / Věda za polárním kruhem. Zahájení a kulatý stůl se konají v pondělí 2. 5. 2011 ve 14 hodin v Mramorovém sále Clam-Gallasova paláce v Praze 1, Husova 20. Výstava potrvá do 27. května 2011.

  27.4.2011 Ústavní seminář ve Fyzikálním ústavu

Fyzikální ústav AV ČR zve na ústavní seminář Antiferromagnetické polovodiče I-Mn-V: nová rodina materiálů pro spintroniku ve středu 11. května 2011 v 15:00 hod. v přednáškovém sále Fyzikálního ústavu Akademie věd v Cukrovarnické.

  26.4.2011 Dinosaurus vystopován v botanické zahradě

Počasí popřálo vědcům i veřejnosti, všem, kteří přišli na Bílou sobotu do Botanické zahrady hl. m. Prahy, aby se zúčastnili slavnostního představení stopy dinosaura. Geolog Radek Mikuláš tuto dávnou šlépěj stopoval po trase, kudy se dostala na pískovcové desce z Devítikřížského lomu, kde již před desítkou let byla jedna stopa nalezena.

  26.4.2011 Portréty vědců se přestěhovaly do Liblic

Ve vznešených prostorách liblického zámku můžete od 21. dubna do 31. května 2011 shlédnout putovní výstavu Z FOTOARCHIVU AKADEMICKÉHO BULLETINU 2008–2010, kterou k letošním dvěma výročím: 21. narozeninám Akademického bulletinu a současně 120 letům České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění připravila redakce Akademického bulletinu. Snímky, jejichž autorkou je fotografka Stanislava Kyselová, pocházejí z období uvedeného v názvu výstavy a reflektují život Akademie věd a některé z představitelů vědecké obce. Klíčem k výběru snímků není vědecké postavení osobností ani význam zachycených událostí, pouze autorské vidění, redakční zařazení a kontext s výročím časopisu.

  26.4.2011 Akademie diskutovala o výsledcích I. etapy hodnocení svých badatelských týmů

Vrcholný orgán Akademie věd ČR jednal 21. dubna 2011 v Majakovského sále Národního domu na Vinohradech. Kromě návrhu zprávy o činnosti naší nejkomplexnější vědecké instituce za rok 2010 a zprávy o činnosti Akademické rady AV ČR se účastníci Sněmu zabývali zejména průběhem a výsledky I. etapy hodnocení výzkumné činnosti pracovišť AV ČR za léta 2005–2009.

  26.4.2011 Projekt ELI – od výzkumu rakoviny až po astrofyziku

Prvním z význačných projektů, které Evropská komise schválila v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) se 20. dubna 2011 stal projekt superlaseru ELI (Extreme Light Infrastructure), jehož přípravy koordinovaly Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Fyzikální ústav AV ČR. Špičková badatelská infrastruktura za téměř sedm miliard korun, jejíž další dvě části vzniknou v Maďarsku a Rumunsku, by měla v Dolních Břežanech u Prahy začít fungovat v roce 2016.

  26.4.2011 Nano a mikrotechnologie pro domácnost, úsporu a ukládání energie

Evropský kulturní klub spolu s Radou českých vědeckých společností zvou na 173. podvečer na téma Nano a mikrotechnologie pro domácnost, úsporu a ukládání energie, který se uskuteční ve čtvrtek 5. května 2011 v zasedací místnosti č. 206, 2. patro budovy Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1 od 17:00 hodin.

  22.4.2011 Literatura ke stažení na webových stránkách ÚČL

Ústav pro českou literaturu Akademie věd ČR, v. v. i., přichází s novou ediční řadou Literatura ke stažení, která je určena zejména školám, knihovnám a muzeím, ale i všem dalším zájemcům o literaturu.

 

archiv aktualit