Z monitoringu tisku

Člověk a pravidla – dělají pravidla „člověka člověkem“?

Čtvrtině živočichů v EU hrozí vyhnutí, varuje Brusel

Vývoj antivirotik – k mezinárodní konferenci a výročí prof. Holého

Rozhovor předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše v Impulsech Václava Moravce

Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.

 

 

Ústavní seminář ve Fyzikálním ústavu

Fyzikální ústav AV ČR zve na ústavní seminář Antiferromagnetické polovodiče I-Mn-V: nová rodina materiálů pro spintroniku ve středu 11. května 2011 v 15:00 hod. v přednáškovém sále Fyzikálního ústavu Akademie věd v Cukrovarnické.

Program: Jan Mašek, CSc.
 
Manipulace se spinem elektronů a s magnetickými momenty atomů otevírá nové možnosti pro ukládání a zpracování informace na mikroskopické úrovni. Na rozdíl od magnetických kovů, které jsou základem již používaných spintronických zařízení, magnetické polovodiče umožňují ovládat vlastnosti materiálu magnetickým i elektrickým polem. Dosavadní výzkum se soustřeďoval na tetraedrické polovodiče (směsné krystaly typu (II,Mn)-VI a (III,Mn)-V), ve kterých je část kationtů nahrazena atomy Mn (případně jiných přechodových kovů). Přes velmi intenzivní vyzkum v posledních letech se však stále nedaří připravit aplikačně vhodné systémy fungující při pokojových teplotách. Náš badatelský výzkum se proto orientuje na třídu příbuzných polovodičů typu I-II-V.
Provedli jsme důkladný teoretický rozbor elektronových a magnetických vlastností pro směsný systém Li(Zn,Mn)As, který je analogem (Ga,Mn)As. Ab initio výpočty potvrzují intuitivní představu, že díky stejné valenci Mn a Zn se mangan ochotně mísí při každé koncentraci. V případě nízkého obsahu Mn a přiměřené hustotě volných nosičů, kontrolované nestechiometrií v Li podmřížce, jde o ferromagnetické materiály s parametry podobnými (Ga,Mn)As. Limitní případ – krystal LiMnAs - je ale výrazně odlišný, tetragonální krystal je při pokojových teplotách stabilním antiferromagnetem. Zásadním výsledkem je, že navzdory těmto změnám je LiMnAs polovodičem se zakázaným pásem srovnatelným s GaAs, a je tedy vhodným kandidátem pro spintronické aplikace. Vzorky LiMnAs, úspěšně syntetizované metodou molekulární epitaxe, jsou v současnosti předmětem intenzivního experimentálního studia ve FZÚ a na MFF UK, jehož první výsledky jsou v souladu s teoretickou předpovědí.
 Obdobnou elektronovou strukturu jsme teoreticky nalezli i pro další z látek typu I-Mn-V (I = Li, Na, K, …, V = P, As, Sb, …), které nabízejí obdobnou škálu fyzikálních parametrů jako rodiny polovodičů III-V nebo II-VI. V současnosti se na MFF UK podařilo přímou syntézou připravit i další krystaly z této skupiny a výzkum v tomto směru může být významným příspěvkem k novému směru spintroniky založenému na antiferromagnetických systémech.
 
Jan Řídký,
Ředitel Fyzikálního ústavu AV ČR
 

27.4.2011