Z monitoringu tisku

Člověk a pravidla – dělají pravidla „člověka člověkem“?

Čtvrtině živočichů v EU hrozí vyhnutí, varuje Brusel

Vývoj antivirotik – k mezinárodní konferenci a výročí prof. Holého

Rozhovor předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše v Impulsech Václava Moravce

Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.

 

 

Projekt ELI – od výzkumu rakoviny až po astrofyziku

Prvním z význačných projektů, které Evropská komise schválila v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) se 20. dubna 2011 stal projekt superlaseru ELI (Extreme Light Infrastructure), jehož přípravy koordinovaly Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Fyzikální ústav AV ČR. Špičková badatelská infrastruktura za téměř sedm miliard korun, jejíž další dvě části vzniknou v Maďarsku a Rumunsku, by měla v Dolních Břežanech u Prahy začít fungovat v roce 2016.

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12         
      Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 
„Projekt ELI je první z vlajkových lodí OP VaVpI. Jsem proto rád, že jej Evropská komise po dlouhých jednáních minulý týden definitivně schválila. I díky velkým projektům budou do konce roku 2011 schváleny projekty v hodnotě 90 % celkového objemu programu VaVpI,“ uvedl na tiskové konferenci ministr školství, mládeže tělovýchovy a mládeže Josef Dobeš. Podle jeho názoru ELI zprostředkuje vysokoškolským studentům kontakt se zahraniční vědeckou elitou. Nabídne totiž atraktivní studijní programy jako např. fyzika plazmatu nebo fyzika extrémních energií, které v ČR dosud chyběly. Vznikne tím funkční model spolupráce mezi VŠ, vědecko-výzkumnými institucemi a průmyslem. Evropská unie do programu VaVpI alokovala více než 48 miliard korun – čerpat z něj může také dalších pět rozsáhlých vědeckých projektů, které mají v ČR vzniknout.
Vědecké výsledky superlaseru ELI badatelé uplatní v mnoha oblastech výzkumu. „V rámci jednoho ze šesti programů budeme např. vyvíjet nejintenzivnější laserový urychlovač, který lze využít při léčbě rakoviny, “ vyzdvihl zmocněnec ČR pro ELI Vlastimil Růžička. Mezi technologie a aplikace s pozitivním ekonomickým dopadem mají patřit také nové techniky pro lékařské zobrazování a diagnostiku, radioterapii či nástroje pro vývoj a testování nových materiálů. V souvislosti s vybudováním superlaseru ELI odborníci počítají s návratem českých vědců ze zahraničí. „S odchodem talentovaných vědců se Česká republika potýká celá léta. Finanční prostředky z OP VaVpI tuto situaci mohou v blízké budoucnosti změnit,“ dodal Vlastimil Růžička.
Více se o projektu ELI dočtete v článku Evropský projekt ELI míří do České republiky.
lsd

26.4.2011