Z monitoringu tisku

Člověk a pravidla – dělají pravidla „člověka člověkem“?

Čtvrtině živočichů v EU hrozí vyhnutí, varuje Brusel

Vývoj antivirotik – k mezinárodní konferenci a výročí prof. Holého

Rozhovor předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše v Impulsech Václava Moravce

Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.

 

 

Mezinárodní rok biodiverzity oslaví výstava Wild Wonders of Europe

Unikátní expozici Wild Wonders of Europe, která je součástí oslav Mezinárodního roku biodiverzity 2010 a nad níž převzali záštitu premiér Jan Fischer a ministryně životního prostředí Rut Bízková, můžete navštívit ve dnech 22. 6.–22. 8. 2010 na Alšově nábřeží v Praze. Projekt Wild Wonders of Europe je mezinárodní putovní výstavou velkoformátových fotografií, která poukazuje na křehkost a nenahraditelnost naší planety. Jsou zde impozantním způsobem zachyceny přírodní scenérie a jedinečnost fauny a flory Evropy.

 

animal_3
Foto: Jari Peltomaki/ www.wild-wonders.com

Projekt byl ve světové premiéře zahájen 27. května v Haagu, za osobní účasti její královské výsosti nizozemské princezny Irene, 4. června následuje italský Janov a 22. června Praha (Alšovo nábřeží, od 18 hodin). V průběhu let 2010–2012 by měl postupně procestovat Evropu, Severní Ameriku a Čínu.

Dnešním globálním problémem je ničení a úbytek původních ekosystémů a živočišných a rostlinných druhů. V březnu letošního roku ministři životního prostředí členských států EU na zasedání Rady v Bruselu odsouhlasili unijní cíle k ochraně biodiverzity. Zavázali se zastavit do roku 2020 úbytek biologické rozmanitosti a degradaci ekosystémových služeb a v maximální možné míře se pokusit je zase obnovit. To ovšem předpokládá zapojení celé společnosti. Tato výstava je jednou z možností, jak veřejnost upozornit na to, co je nutné chránit, a to v zájmu dobrého životního prostředí pro lidi,“ říká k tématu výstavy ministryně životního prostředí Rut Bízková.

animal_2
Foto: Vincent Munier/ www.wild-wonders.com

Projekt podporují: Ministerstvo životního prostředí ČR, Státní fond životní prostředí ČR, Hlavní město Praha, Městská část Praha 1, Česká televize.
 

Vystaveno bude 100 fotografií přírody v životní velikosti z dílny týmu 69 nejlepších evropských fotografů divoké přírody. Vybíralo se tak z jedinečné kolekce téměř 200 000 fotografií pořízených za posledních asi 15 měsíců ve všech 48 zemích kontinentu specielně pro účely tohoto projektu. Každá evropská země je zastoupena minimálně jednou fotografií a mnoho dalších je k vidění na www.wild-wonders.com. Jedná se o největší dosud uskutečněnou iniciativu na ochranu přírody založenou na fotografiích.

animal_1
Foto: Verena Popp Hackner/ www.wild-wonders.com

Hlavním posláním tohoto mezinárodního projektu je oslava evropského přírodního bohatství, které je stále kolem nás a je velmi často nedoceněno. Odhaluje divokou přírodu a místa, o kterých většina lidí ani neví, že existují. Má inspirovat návštěvníky, aby pomohli se o toto dědictví lépe starat a zachovat jeho trvání. Výstava je koncipována jako externí expozice, z čehož vyplývá, že je neodmyslitelně spjata se svým okolím, do něhož je zasazena. Nechává splynout kulturní bohatství a přírodní dědictví, což ještě umocní zážitek z pohledu na krásy naší země. Kouzlo Prahy se tak bezpochyby stává velmi atraktivním místem pro tento světový projekt.

animal_4
Foto: Markus Varesvuo/ www.wild-wonders.com
 

Výstavu doprovází i samostatná expozice Národního parku Šumava – „Šumavská divočina“, která tak zahájí víceletý program prezentace přírodních krás České republiky.

Vstup volný!

4.6.2010