Kalendář akcí

Today < 2011 >  < June > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

České finále soutěže FameLab

Na scéně Dejvického divadla byla v neděli 8. května v hlavní roli věda. Pod záštitou předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše se zde konalo historicky první národní finále soutěže v popularizaci vědy FameLab.

České kolo tohoto britského projektu – s podtitulem Bavme se vědou – vyhrál Ing. Michal Babič z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR. Akci zorganizoval British Council ve spolupráci s RSJ algoritmic trading a Nadačním fondem Karla Janečka.
 
Vítězné tříminutové vystoupení nese název „Kuličková past na mikroba“ a autor s ním bude reprezentovat ČR v mezinárodním finále soutěže v anglickém Cheltenhamu letos 11. června. „ Jsem moc rád, že soutěž FameLab dorazila do Čech – moje počáteční nedůvěra se brzy rozplynula – FameLab má opravdu velmi chytře postavený program s výraznou vzdělávací složkou pro účastníky. No a fakt, že jsem postoupil až do mezinárodního finále, je pro mne opravdu zavazující. Těším se na to, že uvidím, jak se věda popularizuje jinde, a zároveň mám obavy, abych neudělal své zemi ostudu,“ uvedl Michal Babič.
 
V rámci soutěže FameLab udělila svou cenu (za vědecký přínos) také Akademie věd ČR, a to Mgr. Petru Zouharovi z Fyziologického ústavu AV ČR, jenž prezentoval „Tajemství dlouhého života“.a posléze z rukou prof. Václava Pačesa převzal nejnovější iPad 2. generace od firmy Apple. Společnou cenu MŠMT a British Councilu získala Ing. Kateřina Polívková z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR za vystoupení „Jak je důležité míti komplexy“.
 
V porotě zasedaly věhlasné i populární osobnosti, mezi nimi např. předseda Učené společnosti Václav Pačes, anglický vědec a popularizátor vědy Michael Londesborough, rozhlasová moderátorka Martina Mašková a herec Dejvického divadla Martin Myšička, který je také absolventem Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.
 
Soutěž FameLab pro mladé vědce a vědkyně se zrodila v Anglii v roce 2004 a od té doby se šíří po světě. Účastníkům nabízí šanci zlepšit své schopnosti popularizace vědy. Zároveň chce publiku předvést to, čím se současná věda zabývá.
 
Záznam soutěže můžete vidět na ČT2 v pořadu Port dne 27. 5. 2011. Sestřih z oblastní kola v Praze naleznete zde. http://www.youtube.com/watch?v=JlQedlB6Bmc. Více o soutěži na http://www.britishcouncil.org/cz/czechrepublic-projects-famelab-2011.htm
 

11 May 2011

Search

All intranet Current section