Kalendář akcí

Today < 2011 >  < June > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

První český vědecký e-book a stoleté kořeny ÚJČ

U příležitosti stého výročí založení Kanceláře Slovníku jazyka českého, předchůdce současného Ústavu pro jazyk český AV ČR (ÚJČ), vydává nakladatelství Academia svou první elektronickou knihu Výbor ze starší české literatury.

 

100let-ujc.jpgČtečku s nahraným „výtiskem“ slavnostně předal ředitel ÚJČ doc. Karel Oliva předsedkyni Poslanecké sněmovny PČR Miroslavě Němcové ve středu 1. 6. 2011 při zahájení mezinárodní konference Čeština v pohledu synchronním a diachronním – Stoleté kořeny Ústavu pro jazyk český v pražském sídle Akademie věd.
 
Miroslava Němcová připomněla svou knihkupeckou minulost z 90. let. „Byla to nádherná etapa mého života,“ svěřila se a slíbila, že se tuto elektronickou novinku naučí používat. Ještě předtím se na úvod konference o češtině uskutečnil neméně slavnostní akt, a to předání čestné oborové medaile J. Dobrovského dr. Janu Balharovi z rukou předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše. Této pocty se přednímu, letos osmdesátiletému českému dialektologovi dostalo za zásluhy ve filozofických a filologických vědách, zejména pak za stěžejní dílo české lingvistiky – pětisvazkový Český jazykový atlas. „Jsem rád, že mohu tuto medaili předat – jako svému krajanovi ze Slezska – doktoru Balharovi. Velmi mě těší, že se zajímá o dialektologii v tomto zajímavém a složitém koutu České republiky,“ zdůraznil Jiří Drahoš.
 
Na úvod třídenní mezinárodní konference vystoupil ředitel ÚJČ doc. Karel Oliva s referátem „ 100 let minulých a 100 let budoucích Ústavu pro jazyk český“, v jisté paralele s biblickým výrokem „sedm let hubených a sedm let tučných“. Retrospektivní ohlédnutí ve stoleté historii českého jazykového ústavu vyústilo v hlavní aktuální úkoly této instituce: vědecké studium českého jazyka a šíření výsledků a poznatků o národním jazyce, které přispívá k jazykové kultuře. Patří sem i neustále postupující digitalizace výsledků a zcela nejnověji i zmíněné publikování e-knih.
 
Starší česká literatura elektronicky
„Na stoletou historii základů Ústavu pro jazyk český navazujeme položením základů další tradice. První elektronickou vědeckou knihou vydanou v České republice zahajujeme zcela novou etapu ve způsobu publikování výsledků naší práce,“ říká Karel Oliva, ředitel Ústavu pro jazyk český. Pilotní svazek obsahuje soubor dobovou češtinou psaných textů či jejich úryvků z období od 13. do 18. století – od první české věty přes středověkou veršovanou lyriku, pověst o Bruncvíkově lvu, ukázky děl Tomáše ze Štítného a Jana Husa až po spisy lékařské, právní či zábavné, jako jsou cestopisy a satiry. „V elektronické edici prezentujeme prostřednictvím nejmodernějších technologií výbor z nejvýznamnějších českých písemných památek široké veřejnosti,“ dodává Oliva.
 

obalka-vybor.jpgE-book Výbor ze starší české literatury je zdarma ke stažení na webové stránce nakladatelství Academia (http://eknihy.academia.cz), tomuto e-booku je věnována i menší webová prezentace (http://eknihy.ujc.avcr.cz). Stránky Ústavu pro jazyk český nabízejí také přístup k řadě dalších informačních zdrojů o češtině, mezi něž patří např. historicky zaměřený Vokabulář webový (http://vokabular.ujc.cas.cz) či Internetová jazyková příručka (http://prirucka.ujc.cas.cz), nejnavštěvovanější stránka AV ČR. Ta má již půl milionu pravidelných uživatelů, jimž nabízí informace o více než 60 000 heslech české slovní zásoby a výklady o problematických jevech v současné češtině, zvláště o pravopisu a gramatice.

 
Konference o češtině
Mezinárodní konferenci Čeština v pohledu synchronním a diachronním – Stoleté kořeny Ústavu pro jazyk český pořádá ÚJČ AV ČR ve dnech 1.–3. června 2011 v Akademii věd. Naskytne se tak příležitost k tematickým návratům do minulosti – do historie češtiny, do historie české jazykovědné bohemistiky i do historie lingvistického bádání v ÚJČ. Nezůstane však jen u této retrospektivy. Vedle příspěvků zaměřených na využívání po generace budovaného lexikálního archivu ÚJČ zazní i referáty o vytváření současných lexikálních databází za pomoci moderních lexikografických nástrojů. Téma konference – jazyková synchronie a diachronie – napovídá, že pohledu do minulosti i vědeckým metodám a jazykovým analýzám nejsoučasnějším bude věnována pozornost i v ostatních sekcích. Potvrdí to příspěvky z oblasti vývoje jazyka, dialektologie, etymologie, onomastiky, gramatiky, stylistiky a jazykové kultury. Diskutovat se bude též o zpřístupňování a studiu literárních památek, o zaznamenávání a analýze současného jazyka a závěrech, které z těchto rozborů vyplývají.
 
Konference se vedle badatelů z ÚJČ a dalších českých bohemistických pracovišť účastní i řada zahraničních bohemistů a slavistů, kteří zasadí vývoj češtiny do kontextu jiných jazyků. Mezinárodní rozměr této akce bude posílen příspěvky věnovanými výuce češtiny pro cizince a „ euročeskému“ diskurzu (fungování češtiny jako úředního jazyka Evropské unie).
 
Stoletou historii Ústavu pro jazyk český mapuje do 30. 6. 2011 také výstava v budově Klementina Národní knihovny v Praze (http://www.cas.cz/sd/novinky/hlavni-stranka/110506-100-vyroci-ujc.html).
 
Kontakty:
Ústav pro jazyk český AV ČR, www.ujc.cas.cz, PhDr. Markéta Pravdová, Ph.D. (pravdova@ujc.cas.cz, tel.: 225 391 423), PhDr. Světla Čmejrková, DrSc. (cmejrkova@ujc.cas.cz, tel.: 225 391 401)
 
Připravily: Ústav pro jazyk český AV ČR a Odbor mediální komunikace, Kancelář AV ČR
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
 

1_6_11_Konference_100let_UJC_foto_skys_079.jpg
 

1_6_11_Konference_100let_UJC_foto_skys_079.jpg
 

1_6_11_Konference_100let_UJC_foto_skys_079.jpg
 

1_6_11_Konference_100let_UJC_foto_skys_079.jpg
 

1_6_11_Konference_100let_UJC_foto_skys_079.jpg
 

1_6_11_Konference_100let_UJC_foto_skys_079.jpg
 

1_6_11_Konference_100let_UJC_foto_skys_079.jpg
 

1_6_11_Konference_100let_UJC_foto_skys_079.jpg
 

1_6_11_Konference_100let_UJC_foto_skys_079.jpg

1_6_11_Konference_100let_UJC_foto_skys_079.jpg
 

1_6_11_Konference_100let_UJC_foto_skys_079.jpg
 

1_6_11_Konference_100let_UJC_foto_skys_079.jpg
 

1 Jun 2011

Search

All intranet Current section