Kalendář akcí

Today < 2011 >  < June > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Nový fyzikální princip magnetické rezonance

Čeští fyzici zveřejnili další objev na stránkách Nature Nanotechnology

 

Relativistické chování elektronů umožňuje využití magnetické rezonance v elektronických nanosoučástkách. Tento objev je dalším z řady společných výsledků dlouholeté spolupráce vědců z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR a britských laboratoří v Cambridge a Nottinghamu.

Práce byla zveřejněna 22. 5. 2011 v prestižním odborném časopise Nature Nanotechnology.
 
Ve fyzice představuje magnetická rezonance základní metodu pro studium nových magnetických látek. Při použití známých magnetických  prvků pak může sloužit jako neocenitelný diagnostický nástroj, například v medicíně. Zmíněná vědecká práce představuje nový fyzikální princip magnetické rezonance. Pozoruhodné na něm je, že budící radiofrekvenční pole vzniká a působí přímo ve studované magnetické součástce a součástka sama zároveň slouží jako detektor vyvolaných magnetických oscilací. Obě tyto funkce jsou realizovány pomocí relativistické interakce spinu a náboje pohybujících se elektronů v součástce. Vědci ukázali, že pomocí této metody je možné provádět detailní pozorování v magneto-elektronických součástkách o rozměrech jen několika desítek nanometrů.
 
Podobně jako konvenční elektronika i tzv. spintronika, která využívá elektrické i magnetické chování elektronů, například v novém typu operačních pamětí, se posouvá do miniaturních rozměrů stovek nebo jen desítek nanometrů. „Rádi bychom, aby se relativistická magnetická rezonance stala běžně používaným nástrojem pro studium a využití těchto miniaturních magneto-elektronických součástek,“ připomíná praktický přínos objevu doktor Tomáš Jungwirth z Fyzikálního ústavu AV ČR, jehož skupina se na badatelském výzkumu podílela.
 
Podrobné informace k objevu poskytne Tomáš Jungwirth a Jorg Wunderlich (v angličtině) z Fyzikálního ústavu AV ČR, v. v. i., www.fzu.cz, e-mail: jungw@fzu.cz, wunder@fzu.cz.
  

magneticka-rezonance.png

 
Obrázek znázorňuje princip relativistické magnetiké rezonance, nanosoučástku z feromagnetického polovodiče a elektriké zapojení, které bylo k pozorování použito.

  

Připravil: Odbor mediální komunikace, Kancelář AV ČR
 

31 May 2011

Search

All intranet Current section