Kalendář akcí

Today < 2011 >  < June > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

3D „Mlhovina Roseta“ květnovým astrosnímkem

Neobvyklou volbu učinila v květnu 2011 porota České astrofotografie měsíce. Vítěznou fotografií se stal podivně vybarvený a navíc dvojitý snímek. Tento zvláštní pocit však náhle zmizí, nasadíme-li si na oči zvláštní, dvoubarevné brýle – červené sklo na levém a zelené či modré na oku pravém.

Hned poté nás obrázek Pavla Pecha přivede do hlubin plastického nitra emisní mlhoviny NGC 2237, zvané též „Roseta“ nebo po česku „Růžice“ .
 
Tato 5000 světelných let vzdálená mlhovina plná vodíku ukrývá ve svém nitru čtyři miliony let starou hvězdokupu. Její hvězdy svým světlem a hvězdným větrem vlastně určují tvar a rozervanost mlhoviny. Ultrafialová část tohoto záření pak má za následek vlastní svit plynu tvořícího mlhovinu. Horký vítr částic, které proudí pryč z hvězdokupy, nepřetržitě doplňuje materiál do plynné kulové slupky, zatímco nitro mlhoviny se stále více vyčišťuje a umožňuje nám tak pohled na mladé jasné hvězdy. Nalezneme zde hvězdy i velmi mladé, s výtrysky typickými pro objekty typu Herbig-Haro.
 
Samotná mlhovina na obloze zabírá plochu větší než pět měsíčních úplňků, její skutečný průměr se odhaduje na 130 světelných let. Hvězdokupa je pochopitelně mnohem menší, ale i tak na obloze dosahuje téměř zdánlivého průměru měsíčního disku. Objevil ji v roce 1690 John Flamsteed, některé části mlhoviny pak například John Herschell. My sami můžeme celý komplex spatřit již menším dalekohledem v souhvězdí Jednorožce. Ovšem, jak už to u nebeských objektů bývá, teprve fotografie je ukáže v plné kráse.
 
Ač by se zdálo, že tak dlouho známý objekt již nemůže astronomy příliš překvapit, opak je pravdou. Ať již jsou to ona hvězdná miminka nebo nedávno objevené a stále trochu záhadné „ molekulární uzlíky“ rychle se pohybující mlhovinou, zůstává Roseta stále pod dohledem astronomů. Nás může potěšit, že nejen profesionálních, ale i amatérských. A jak ukazuje snímek Pavla Pecha, ti neustrnuli pouze na líbivých barevných obrázcích. Pustili se raději do zajímavých experimentů jak nenápadně podsunout divákovi – byť virtuálně – fakt, že ve skutečnosti hledí do vířivých hlubin nebes. Do nepředstavitelného reje nebeských karnevalových masek.
 
3D snímek – použijte speciální brýle
 
Připravily: Česká astronomická společnost a Odbor mediální komunikace, Kancelář AV ČR
 

3 Jun 2011

Search

All intranet Current section