Academia 

Video for Media

Photos for Media

RSS  

Introduction of ASCR

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Open Science

otevrena.jpg

Optonika 2011

Evropští vědci jednají v Praze o odolnějším a výnosnějším obilí

Praha 6. dubna 2011: Cesta k lepším, tedy odolnějším a výnosnějším odrůdám obilnin je hlavní téma výročního zasedání mezinárodního projektu TriticeaeGenome, které proběhlo v dubnu v Praze. Vědci z Akademie věd České republiky a z institucí dalších osmi zemí analyzují v projektu, financovaném Evropskou unií, genetickou informaci pšenice a ječmene, což právě vede k vytčenému cíli. Podle účastníků zasedání je to nejlepší způsob jak zajistit v budoucnosti dostatek cenově dostupných potravin.

 

Světová populace stále roste. To vyvolává vyšší nároky na výrobu potravin, hlavně pšenice a dalších obilnin. Studie FAO (Organizace OSN pro potraviny a zemědělství) z roku 2009 odhaduje, že v roce 2050 bude žít na Zemi 9,1 miliard lidí a produkce obilnin se bude muset zvýšit o 43 %. Úroda je navíc každoročně ohrožována extrémním počasím (horkem, suchem, mrazem), škůdci či chorobami. Tyto vlivy mohou výrazně snížit sklizeň a způsobit zdražení potravin. Proto je nezbytné vytvářet nové odrůdy – odolnější a s vyššími výnosy.
Projekt TriticeaeGenome má několik cílů. Prvním je podrobné zmapování genetické informace vybraných chromozomů pšenice a ječmene. To připraví cestu k pozdějšímu kompletnímu „přečtení“ DNA těchto plodin. Dalším úkolem je identifikovat několik důležitých genů, které jsou u pšenice a ječmene zodpovědné za odolnost k chorobám, výnos a kvalitu zrna. V obou směrech výzkumu už vědci značně pokročili. Třetím úkolem je přenést poznatky do praxe, aby je mohli šlechtitelé využít přímo při vývoji nových odrůd.
Na projektu TriticeaeGenome se výrazně podílejí čeští vědci, konkrétně laboratoř docenta Jaroslava Doležela z Ústavu experimentální botaniky AV ČR v Olomouci. Laboratoř je součástí Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (centrum sdružuje ÚEB, VÚRV a Univerzitu Palackého a je financované z fondů EU) Docent Doležel se svým týmem vyvinul unikátní technologii, díky níž bylo možné začít s „luštěním“ genetické informace (genomu) pšenice.
Genom pšenice je obrovský – pětkrát větší než genom člověka. Navíc je složitě uspořádaný. Bylo by proto extrémně náročné ho studovat běžnými metodami. Technologie českých badatelů dokáže genom pšenice rozdělit na jednotlivé chromozomy nebo jejich části (ramena). Tyto menší „porce“ DNA už lze zkoumat podstatně snadněji. Stejný postup urychluje také analýzu genetické informace ječmene, která je o polovinu větší než lidská.

  

logo-7RP.PNG  logo-EU.png  Logo_TriticeaeGenome.jpg

   

O projektu:
TriticeaeGenome sdružuje 14 výzkumných institucí a 3 průmyslové partnery z Francie, Německa, Velké Británie, Itálie, České republiky, Finska, Turecka, Švýcarska a Izraele. Projekt začal v roce 2008, je čtyřletý a částkou 5,3 milionu eur ho financuje Evropská unie z takzvaného 7. rámcového programu EU.
 
Kontakt:
Doc. Ing. Jaroslav Doležel, DrSc.
vedoucí Laboratoře molekulární cytogenetiky a cytometrie
Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i.
Sokolovská 6, 772 00 Olomouc
tel.: 585 205 852, 777 595 784
 
Další informace:
informace o projektu TriticeaeGenome (anglicky)
internetové stránky: http://www.triticeaegenome.eu
prezentace projektu ke stažení:
 
činnost laboratoře doc. Doležela v Ústavu experimentální botniky AV ČR
 
How to Feed the World in 2050
Expertní studie FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations – Organizace OSN pro potraviny a zemědělství) z roku 2009. Anglicky. Ke stažení jako PDF na adrese:
 

8 Apr 2011

The Academy of Sciences of the Czech rebublic - For media

Search

All intranet Current section