SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
tel.:  +420 221 403 111
fax.: +420 221 403 307
e-mail:
ssc@ssc.cas.cz

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Vizitka SSČ AV ČR, v. v. i.

videovizitka SSC

 

Den země s Akademií věd 2011

 

ceny Academia

 

 

Připravované akce

Důležité odkazy

Stážista sklidil velký úspěch na mezinárodní konferenci EUSCEA

Otevřená věda II byla představena odborníkům v zahraničí. Realizátoři projektu a nejúspěšnější stážista se zúčastnili výroční konference EUSCEA (European Science Events Association). EUSCEA Annual Conference 2011 se konala u příležitosti 10. výročí existence asociace. Konference se uskutečnila 13. a 14. května 2011 ve švédském Göteborgu.

Program konference byl zaměřen na shrnutí činnosti desetileté existence EUSCEA. Představeny byly úspěšné aktivity a projekty na poli mezinárodní popularizace a komunikace vědy. Mezi nejzajímavější patřily zkušenosti britských kolegů s komunikací vědy v nemocnicích nebo prezentace nových komunikačních platforem pro pedagogy a studenty středních škol. Mezi příspěvky bylo zařazeno také představení projektu Otevřená věda II. Realizátorka projektu Michaela Žaludová představila ve své prezentaci klíčové aktivity projektu, praktické zkušenosti s prací s talentovanými studenty a poukázala na přínosy projektu pro získávání lidských zdrojů pro vědu a výzkum.

 

Student Miroslav Rapčák poté představil konkrétní příklady a výstupy ze své stáže. Rapčák shrnul nejen působení na stáži, ale také své dosavadní úspěchy na poli studentské vědecké práce a prozradil také, kam chce ve svém oboru dále směřovat. „S radostí jsem přijal pozvání realizátorů Otevřené vědy II k účasti na mezinárodní konferenci EUSCEA Annual Conference 2011. Ve svém příspěvku jsem prezentoval jednak svou práci na stáži v rámci Otevřená vědy II a jednak své zkušenosti s vědeckým prostředím, které jsem získal během svého středoškolského studia. Byl jsem velmi potěšen, že prezentace projektu a mé práce vzbudila takový ohlas na mezinárodním poli. Přál bych si, aby více českých středoškoláků dostalo možnost prezentovat své práce zahraničním odborníkům na komunikaci vědy a ukázat tak, že i Česká republika má talentované mladé lidi, kteří se zajímají o přírodní vědy. Pro mě osobně to byla další dobrá zkušenost, jak představit veřejnosti to, čím se ve fyzice zabývám.“
 

Student Miroslav Rapčák byl vybrán k účasti na mezinárodní konferenci s ohledem na dosažené úspěchy, kterých se svými výsledky dosáhl a to jak na poli národním, tak především mezinárodním. Se svou prací Úplný fázový diagram CO2 nanoklastrů uspěl v celostátní přehlídce SOČ 2010. Na základě tohoto úspěchu byl poté nominován na prestižní mezinárodní soutěž mladých vědců – EUCYS, kde také zvítězil. Více o něm a jeho práci si můžete přečíst na stránkách Akademického bulletinu .


EUSCEA je evropským sdružením organizací, které realizují akce na podporu komunikace a popularizace vědy. K letošnímu roku má EUSCEA celkem 101 členů ze 37 zemí. Více o této organizaci naleznete na jejich webových stránkách: http://www.euscea.org/.

2.6.2011

Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast