Astronomický ústav AV ČR   Ondřejov

Fričova 298
251 65 Ondřejov

Tel. +420 323649201
Fax: +420 323620 110, 117
Email:

Akademie věd
České republiky

 

Novinky

Konkurz - projekt SWIFF
30.05.2011

Astronomický ústav AV ČR, v.v.i. vypisuje výběrové řízení na dvě místa doktoranda (dva 50% úvazky, nástup možný od července 2011) v oboru astronomie a astrofyzika – kosmická fyzika.

Popis projektu:
Předmětem projektu "Space Weather Integrated Forecasting Framework" (SWIFF) je vývoj teoretických modelů pro simulace vzniku a chování jevů souvisejících s popisem a předpovídáním vesmírného počasí. Cílem je modelovat globální situaci od vzniku solárních poruch (solar flares, coronal mass ejections, magnetic clouds), jejich šíření meziplanetárním prostorem až po jejich interakci se zemskou magnetosférou a atmosférou. Předpokládaným výsledkem projektu bude implementace nově vyvinutých modelů do sady volně použitelných softwarových nástrojů. Projekt je financován Evropskou komisí ze sedmého rámcového programu (FP7). Hlavním koordinátorem projektu je Katholieke Universiteit Leuven (Belgie). Projektu se dále účastní dalších šest vědeckých institucí ze zemí EU.


Předmětem činnosti v rámci projektu SWIFF bude spolupráce na vývoji částí numerického kódu pro simulování chování bezsrážkového plazmatu v meziplanetárním prostředí a v oblasti zemské rázové vlny. Pracovník se bude dále podílet na zpracování a vizualizaci nasimulovaných dat a na experimentální implementaci numerického kódu pro technologii GPU computing. Kandidát musí mít pokročilé znalosti v oblasti fyziky plazmatu a zkušenosti s programováním v jazyce C. Výhodou je znalost a zkušenosti se zpracováním a vizualizací dat v prostředí IDL (popř. Python/Pylab).

Přihlášky se stručným životopisem zašlete na adresu:
Doc. RNDr. Petr Heinzel, DrSc.
Astronomický ústav AV ČR, v.v.i.
Fričova 298
251 65 Ondřejov

Uzávěrka: 24. června 2011

Zpět na přehled novinek